Ο στρατός του Ιράν ισχυρίζεται ότι κατέρριψε ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός του Ιράν Al Alam μετέδωσε την Κυριακή, επικαλούμενος ανώνυμη στρατιωτική πηγή, ότι πρόκειται για ένα αεροσκάφος τύπου RQ-170 Sentinel.

Την είδηση μετάδωσε και το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο του Ιράν Fars. 

Στρατιωτική πηγή του Ιράν, απείλησε με αντίποινα «ακόμα και εκτός συνόρων» για την παραβίαση του εναέριου χώρου του.

«Η απάντηση του στρατού του Ιράν στην παραβίαση του εναέριου χώρου μας από το αμερικανικό κατασκοπευτικό, δεν θα περιορίζεται πλέον στα σύνορα του Ιράν» δήλωσε η στρατιωτική πηγή στο σταθμό Al Alam.

Τα αεροσκάφη RQ-170 Sentinel, κατασκευής Lockheed-Martin, αποτελούν τα τελευταίας γενιάς μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά των ΗΠΑ.

Τουλάχιστον ένα αεροσκάφος αυτού του τύπου παρείχε υποστήριξη στην επιχείρηση για την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Επίσημες φωτογραφίες των Sentinel δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, καθώς το σχετικό πρόγραμμα παραμένει «απόρρητο». 

Εντούτοις από ανεπίσημες φωτογραφίες γνωρίζουμε ότι έχουν το σχήμα ιπτάμενης πτέρυγας, όπως τα «αόρατα» βομβαρδιστικά B-2, ενώ ο κωδικός RQ υποδηλώνει ότι δεν φέρουν όπλα.

Τα RQ-170 επιχειρούν κυρίως στο Αφγανιστάν και οι σχεδιαστές έχουν αποφύγει να ενσωματώσουν «άκρως ευαίσθητες τεχνολογίες stealth» επειδή ακριβώς επιχειρούν συχνά πάνω από εχθρικό έδαφος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook