Ακόμα μία περίπτωση της στάσης πληρωμών του Δημοσίου προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην αγορά και στην καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων. Όταν, μάλιστα, πρόκειται για θέματα υγείας, τα πράγματα καθίστανται ακόμα δυσκολότερα.

Ο λόγος για το ενιαίο ταμείο ανεξάρτητα απασχολουμένων (Ε.Τ.Α.Α.), η διοίκηση του οποίου εφαρμόζει το «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» προς τις ιδιωτικές κλινικές. Πρόκειται για το ταμείο, στο οποίο υπάγονται μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και υγειονομικοί υπάλληλοι.

Αποτέλεσμα; Συσσωρευμένα χρέη για νοσήλια του 2009 και του 2010, που οδηγούν σε οικονομικό αδιέξοδο αυτές τις επιχειρήσεις. Έτσι, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, με επιστολή της προς τη διοίκηση του ασφαλιστικού οργανισμού, η ελληνική ένωση ιδιωτικών κλινικών και μονάδων υγείας εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της «για τη στάση πληρωμών των ταμείων, που ανήκουν στο ΕΤΑΑ, με αποτέλεσμα οι κλινικές – μέλη μας να έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση και αδυναμία πληρωμής βασικών υποχρεώσεών τους, όπως μισθοδοσία και προμηθευτές. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η νοσηλεία των ασφαλισμένων σας απαιτεί φάρμακα, υλικά, υγειονομικό υλικό, τα οποία πλέον θα αδυνατούμε να παρέχουμε».

Στην ίδια επιστολή, οι ιδιοκτήτες των κλινικών επισημαίνουν ότι έχουν απευθυνθεί ουκ ολίγες φορές στα ταμεία, που αποτελούν το ΕΤΑΑ, χωρίς όμως αποτέλεσμα: «Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας προς τα ταμεία – μέλη σας για το πρόβλημα, το οποίο διογκώνεται, συναντάμε είτε την πλήρη αδιαφορία, είτε ατελείωτα γραφειοκρατικά κωλύματα που τελικά έχουν σαν αποτέλεσμα την οικονομική μας εξουθένωση και πλέον την αδυναμία μας να νοσηλεύσουμε τους ασφαλισμένους σας, οι οποίοι από 1η Μαρτίου 2011, θα πρέπει να καταβάλουν τοις μετρητοίς τα έξοδα νοσηλείας τους».

Επιπλέον, ζητούν συνάντηση με τον πρόεδρο του ταμείου και πλήρη εξόφληση των οφειλομένων του 2009 και του 2010 έως το τέλος του φετινού Μαρτίου.

Είχε προηγηθεί, μία εβδομάδα νωρίτερα, αντίστοιχη και ιδίου περιεχομένου επιστολή από το σύνδεσμο ιδιωτικών κλινικών βορείου Ελλάδας, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Έτσι, οι ιδιοκτήτες αυτών των κλινικών οδηγήθηκαν στην αποστολή χθες Δευτέρα εξωδίκου προς τη διοίκηση του ταμείου, ζητώντας την καταβολή των οφειλομένων.

«Προσφυγή στο Σ.τ.Ε. για το 5%»

Η περίπτωση του ΕΤΑΑ, πάντως, δεν είναι η μοναδική. Σημαντικές είναι και οι οφειλές ασφαλιστικών ταμείων προς τις ιδιωτικές μονάδες αιμοκάθαρσης. Μάλιστα, η αποκάλυψη του Capitaltax για ελέγχους του ΣΔΟΕ σε αυτές και για μη καταβολή ποσοστού 5% προς τα νοσοκομεία για κάθε θεραπεία, που πραγματοποιούν, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδρασή τους. Όπως υποστηρίζει στο Capital.gr ο γενικός γραμματέας της ένωσης ιδιωτικών κλινικών, Γιώργος Δημητριάδης, «Παρά το γεγονός ότι υπάρχει προγενέστερη υπουργική απόφαση που αφορά το 5%, αυτό δεν ήταν δυνατό να εφαρμοστεί αφού απαιτούσε νομοθετική ρύθμιση η οποία και έγινε με το άρθρο 30 του νόμου 3846/2010, εκκρεμεί όμως κοινή υπουργική απόφαση η οποία να καθορίζει τον τρόπο και το λογαριασμό που θα καταβάλλεται. Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση, πολλά εκ των μελών μας θα καταφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά την έκδοση της, αφού η νομική μας υπηρεσία θεωρεί παράνομη και αντισυνταγματική την επιβολή του 5% αφενός επί του τζίρου και όχι επί των κερδών και αφετέρου και επί των υλικών, τα οποία εμείς αγοράζουμε (και δεν χρεώνουμε αφού συμπεριλαμβάνονται στο λεγόμενο ΄κλειστό νοσήλιο΄) για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας».

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook