Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να ανιχνεύσει τη νόσο του Πάρκινσον πριν αναπτυχθούν τα χαρακτηριστικά συμπτώματά του, ανακοίνωσαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ.
Με μία πρωτοποριακή έρευνα, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως στο αίμα των ασθενών εμφανίζεται μία ουσία που υποδηλώνει ότι επίκειται η ανάπτυξη της νόσου. Αν το εύρημά τους επιβεβαιωθεί από μεγαλύτερες μελέτες, ελπίζεται πως σύντομα θα αρχίσει να διατίθεται η πρώτη εξέταση πρώιμης διάγνωσής της.
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από νόσο του Πάρκινσον. Μεταξύ αυτών και ο διάσημος αμερικανός ηθοποιός Μάικλ Τζ. Φοξ, η περίπτωση του οποίου έφερε στο φως μια νόσο που πλήττει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος συντονίζει τις κινήσεις του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της βάδισης, της ομιλίας και της γραφής.
Τώρα, οι επιστήμονες του Λάνκαστερ πιστεύουν πως τα υψηλά επίπεδα μιας πρωτεϊνης που λέγεται φωσφορυλιωμένη άλφα-συνουκλεϊνη (PAS) στο αίμα, μπορεί να αποτελούν πρώιμη ένδειξη της νόσου.
«Μια αιματολογική εξέταση για τη νόσο του Πάρκινσον θα σήμαινε ότι θα μπορούσαμε να εντοπίζουμε τα άτομα που κινδυνεύουν πριν αρχίσουν να εκδηλώνουν συμπτώματα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντέιβιντ Άλσοπ, καθηγητής Νευροεπιστήμης στη Σχολή Υγείας & Ιατρικής του πανεπιστημίου.

«Η ανακάλυψή μας μπορεί να συμβάλλει στην επινόηση και χρήση θεραπειών που θα μπορούσαν να προστατεύουν τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα καλύτερη εξέλιξη και ποιότητα ζωής για τους πάσχοντες».

Η έρευνα του δρος Άλσοπ και των συνεργατών του δημοσιεύεται στην επιθεώρηση FASEB και βασίσθηκε σε ομάδες πασχόντων και υγιών εθελοντών, από τους οποίους ελήφθησαν δείγματα αίματος, που αναλύθηκαν για να διαπιστωθεί εάν έφεραν την PAS.
Οι αναλύσεις έδειξαν πως όλοι οι ασθενείς είχαν αυτή την πρωτεϊνη σε σύγκριση με τους υγιείς εθελοντές.

Βάσει αυτού του αποτελέσματος, οι επιστήμονες επινόησαν την εξέταση αίματος που ανιχνεύει την PAS – και πιστεύουν πως με τη βοήθειά της θα ανιχνεύεται η πρωτεϊνη, τα επίπεδα της οποίας αυξάνονται όταν αρχίσει ο εγκέφαλος να αναπτύσσει τις βλάβες που οδηγούν στο Πάρκινσον. Για να εκδηλωθούν, όμως, τα συμπτώματα της νόσου, πρέπει να συσσωρευθούν πολλές τέτοιες βλάβες.

Όπως δήλωσε ο εκδότης της επιθεώρησης FASEB δρ Τζέρλαντ Βάισμαν, καθηγητής Ιατρικής και διευθυντής του Κέντρου Βιοτεχνολογικής Έρευνας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, η λέξη Πάρκινσον μάς φέρνει στο νου το ανεξέλεγκτο τρέμουλο του σώματος. Ωστόσο, «είναι πολύ περισσότερα από αυτό, καθώς πολλοί ασθενείς εκδηλώνουν διάφορα νευρολογικά και νοητικά συμπτώματα, καθώς και προβλήματα συμπεριφοράς».
\"http://www.myhoroscope.gr/forum/attachments/%CF%89%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B9%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%AE%CE%BC%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%B5%CF%81%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-153/3283d1317845631-%CE%BC%CE%AC%CE%B9%CE%BA%CE%BB-%CF%84%CE%B6-%CF%86%CE%BF%CE%BE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B1%CF%83%CE%B8%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CF%83%CE%BF%CE%BD-fox.jpg\"Το να υπάρχει, συνεπώς, μια εξέταση που θα εντοπίζει νωρίς τον επικείμενο κίνδυνο «ει μη τι άλλο θα βοηθήσει τους ασθενείς και τις οικογένειές τους να προετοιμαστούν για ό,τι θα ακολουθήσει», πρόσθεσε.
Η νόσος του Πάρκινσον προσβάλλει άντρες και γυναίκες, αν και οι άντρες έχουν από στατιστικής πλευράς ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να την παρουσιάσουν. Τα συμπτώματά της συνήθως εκδηλώνονται μετά την ηλικία των 50 ετών, αν και περιπτώσεις όπως αυτή του Μάικλ Τζ. Φοξ αποτελούν την απτή ένδειξη πως μπορεί να εκδηλωθεί και σε νεώτερες ηλικίες.

Ο ηθοποιός διαγνώστηκε με τη νόσο το 1991, σε ηλικία μόλις 30 ετών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook