Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των Αμερικανίδων γυναικών δεν ξέρει πως να να φτιάξει μια απλή σαλάτα πόσο μάλλον να προετοιμάσει το οικογενειακό γεύμα. Τα μέλη μιας τέτοιας οικογένειας τρέφονται ως επί τω πλείστον με φαστ φουντ κι έτοιμα προπαρασκευασμένα γεύματα μικροκυμάτων από τα οποία συχνά λείπουν παντελώς οι βιταμίνες των φρούτων και των λαχανικών, ενώ τα trans λιπαρά έχουν την τιμητική τους. Τα τελευταία, φτιάχνονται κυρίως τεχνητά και αυξάνουν τη λιποπρωτεΐνη Α, τα τριγλυκερίδια και την LDL (κακή) χοληστερόλη ενώ μειώνουν την HDL (καλή) χοληστερόλη. Όλα τα παραπάνω οδηγούν στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Σας φαίνονται μακριά αυτά τα σενάρια; Η σύγχρονη Ελληνίδα αφιερώνει όλο και λιγότερο χρόνο στην κουζίνα ενώ πολύ συχνά την παράδοση του μαγειρέματος τη διατηρούν οι γιαγιάδες με τα καθημερινά ταπεράκια. Τι θα γίνει όμως στην επόμενη γενιά; Μήπως τα παιδιά μας ως γονείς στο μέλλον θα τρέφονται όπως οι Αμερικανοί σήμερα;

Η ενασχόληση με τη μαγειρική τέχνη πέρα από αγχολυτική μέθοδος, είναι μια ένδειξη φροντίδας και αγάπης προς την οικογένειά μας. Δεν θα πρέπει να είναι μόνο γυναικείο προνόμιο και είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουν και οι δύο γονείς πόσο σημαντικό είναι να μοιράζονται αυτή τη δραστηριότητα. Θα πρέπει να είναι δεδομένο το καλό σπιτικό φαγητό που δεν είναι απαραίτητο να είναι πολύπλοκο και πολυέξοδο. Αρκεί να υπάρχουν τα καλά υλικά και η καθαρή, σωστή προετοιμασία τους.

Η ενασχόληση με την κουζίνα είναι κι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, αφού φαίνεται πως όταν γνωρίζουμε την τροφή από την πρώτη ύλη της, από τα πρώτα στάδια παραγωγής της, μαθαίνουμε να τη χειριζόμαστε καλύτερα. Η εμπλοκή των παιδιών στην εκτέλεση μιας συνταγής τα κάνει να γίνονται πιο δεκτικά στο να δοκιμάζουν νέες γεύσεις και φαίνεται πως τελικά τρώνε μικρότερη ποσότητα τροφής, αφού «χορταίνουν» από τη χαρά της δημιουργίας.

Η Virginia Woolf – Αγγλίδα συγγραφέας- τονίζοντας το πόσο σημαντική είναι η ποιότητα ενός γεύματος, έγραψε χαρακτηριστικά: “Κάποιος δεν μπορεί να σκεφτεί καλά, να αγαπήσει καλά, να κοιμηθεί καλά, αν δεν έχει δειπνήσει καλά.”

Στέλλα Η. Σαρηπαναγιώτου 
Διατροφολόγος
Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity
Βιογραφικό σημείωμα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook