Η απαξίωση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και τα επανειλημμένα επεισόδια στην καρδιά της πρωτεύουσας, διώχνουν τους τουρίστες προς άλλους προορισμούς της χώρας, με αποτέλεσμα χρόνο με το χρόνο να συρρικνώνεται το μερίδιο αγοράς των αφίξεων στην Αθήνα σε σχέση με όλη την χώρα και να διαμορφώνεται στο 14% (από 38% το 1982).

Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας Αττικής κ. Γιάννης Ρέτσος, μετά τον Ιούνιο του 2011 παρατηρήθηκε σημαντική επιδείνωση στις πληρότητες (και στα έσοδα) για τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας, ενώ, το ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τη διοργάνωση μεγάλων συνεδρίων είναι πλέον «παγωμένο».

Όμως παρά τις αντίξοες συνθήκες που συχνά αντιμετωπίζουν όσοι τουρίστες παραμένουν στην πρωτεύουσα -απεργίες, διαδηλώσεις κλπ- στη συντριπτική τους πλειοψηφία δηλώνουν ότι δεν απογοητεύονται από την πρωτεύουσα. Για αυτούς είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι θα επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και το Μουσείο, το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς και τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Ωστόσο, οι αφίξεις στην πρωτεύουσα βαίνουν μειούμενες τα τελευταία χρόνια. Για το 2012 οι ξενοδόχοι της Αθήνας δεν κρύβουν την απαισιοδοξία τους και περιμένουν και νέα πτώση τόσο στις πληρότητες όσο και στα έσοδα.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα «λουκέτα» στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας και ο κ. Ρέτσος σημειώνει πως «το θέμα αποκτά πλέον επικίνδυνες διαστάσεις για τη βιωσιμότητα, όχι μόνο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, αλλά και του συνολικού τουριστικού προϊόντος της πρωτεύουσας.

Τα στοιχεία αυτό ακριβώς δείχνουν: σε σχέση με το 2007 οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι κάτω 15,5%.

Μέσα σε τρία χρόνια οι πληρότητες των ξενοδοχείων της Αθήνας μειώθηκαν σχεδόν κατά 10 μονάδες στο 55% φέτος τον Αύγουστο, από το 64,5% τον Αύγουστο 2008. Ειδικά όμως τα ξενοδοχεία του κέντρου είδαν τις πληρότητες τους να κατακρημνίζονται από το 79% τον Μάιο του 2008 στο 58% φέτος το Μάιο.

Ανάλογη ήταν η μείωση και στη μέση τιμή ανά δωμάτιο: στα 112,5 ευρώ διαμορφωνόταν η τιμή τον Αύγουστο του 2008, στα 99 ευρώ έπεσε φέτος. Αυτή η πίεση «χτύπησε» και τις θέσεις απασχόλησης που μειώθηκαν στις 12.569 φέτος από 18.905 θέσεις εργασίας τρία χρόνια πριν (μείωση 33,5%).

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η πρωτεύουσα να χάνει συνεχώς έδαφος, όχι μόνο σε σχέση με του υπόλοιπους ελληνικούς προορισμούς αλλά και σε σχέση με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και να καθίσταται ουραγός και στη συνεισφορά από πλευράς εσόδων.

Και συγκεκριμένα, ενώ το 2008 η συνεισφορά της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας στα τουριστικά έσοδα ήταν στο 15% του συνόλου των εσόδων, φέτος (και ενώ τα έσοδα των ξενοδοχείων πανελλαδικά παρουσίασαν άνοδο), τα ξενοδοχεία της Αθήνας περιόρισαν τη συμμετοχή τους κάτω από το 10%.

Απογοητευτική είναι και η σύγκριση της Αθήνας με την Κωνσταντινούπολη (που είναι από τις μεγαλύτερες ανταγωνίστριες της). Την τελευταία 10ετία η Κωνσταντινούπολη «πέταξε» μπροστά αφήνοντας πολύ πίσω την Αθήνα.

Το 2000 και οι δύο πόλεις είχαν περίπου από 2 εκατομμύρια αφίξεις τουριστών. Το 2011 η Κωνσταντινούπολη «πέτυχε» να τις αυξήσει στα 8 εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ η Αθήνα (σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) παραμένει στα 2 εκατομμύρια επισκέπτες.

 

capital.gr