Συνεχίζονται στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων οι παραστάσεις του θεατρικού έργου «ΔΟΝ ΚΡΙΣΤΟΜΠΑΛ–ΔΟΝΑ ΡΟΖΙΤΑ» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα που παρουσιάζει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης.

Η παράσταση συνδυάζει λόγο, μελοποιημένη ποίηση του Λόρκα, εικόνες, φως και χορό, συνθέτοντας έτσι μια «μίμηση πράξεως» γεμάτη από το αδιαίρετο στοιχείο της ζωής, το γέλιο και το κλάμα. Μέσα σ’ ένα θέμα ερωτικής δοξολογίας απλό και άμεσο, μέσα σε μια ατμόσφαιρα εμψυχωμένη από ευαισθησία και μελαγχολική διάθεση όπου ο θεατής δεν ξέρει αν πρέπει να γελάσει μ’ αυτή τη φάρσα και τη σάτιρα ή να κλάψει μ’ αυτό το τραγικό ειδύλλιο Ροζίτας – Κριστομπίτα – Κοκολίκου, όπου τελικά η αγάπη νικάει το κακό και θριαμβεύει.

Στην παράσταση το «μιμικό» κυριαρχεί του λεκτικού. Η έκφραση του σώματος και του προσώπου εδραιώνονται πάνω στη σκηνή σκόπιμα και όχι μόνο σαν παράγωγα του διαλόγου. Η σωματική στάση και η κίνηση προηγούνται. ή έπονται από κάθε λέξη έτσι που η κωμωδία πολλές φορές παίρνει μια παράλογη πλοκή με τρελά αποτελέσματα που παραπέμπει στα σημερινά κόμικς ή στην βουβή κωμωδία στα πρώτα χρόνια του κινηματογράφου.

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης καθημερινά δίνει οργανωμένες παραστάσεις σε μαθητές των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων του Νομού Χανίων, όπου από 28/11/2011 μέχρι σήμερα έχουν παρακολουθήσει 10 σχολεία και περίπου 1.000 μαθητές.

Παράλληλα το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης στα πλαίσια του προγράμματος «Γνωρίζω την πόλη μου-Γνωρίζω το Θέατρό μου», οργανώνει δωρεάν ξεναγήσεις με επαγγελματίες ξεναγούς, στους μαθητές που παρακολουθούν τη θεατρική παράσταση, σε αρχαιολογικούς χώρους της πόλης των Χανίων με σκοπό τα παιδιά αυτά να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

 Η πρωτοβουλία αυτή που έχει επαναλάβει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κρήτης και κατά το παρελθόν, θεωρούμε ότι είναι πολλή σημαντική διότι μέσα από τις ξεναγήσεις τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την ιστορία της πόλης που ζουν καλλιεργώντας τη σκέψη τους και γνωρίζοντας μνημεία αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας. Τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές με μεγάλο ενδιαφέρον συμμετέχουν στο πρόγραμμα των ξεναγήσεων οι οποίες έχουν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Οι επόμενες παραστάσεις για το κοινό είναι:
Παρασκευή 9/12, ώρα 9 μ.μ., Σάββατο 10/12, ώρα 8 μ.μ.
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 10 €
ΙΣΧΥΟΥΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ Ο.Γ.Α.
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ-ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ: Γραφεία Θεάτρου (Νικ. Φωκά 5-τηλ.2821044256)

Θεατρική διασκευή-Σκηνοθεσία: Ανθή Βασιλοπούλου
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Κυριακού
Σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς
Κοστούμια: Ξανθή Κόντου
Μουσική: Γιώργος Κομπογιάννης
Χορογραφίες-Επιμέλεια κίνησης: Ειρήνη Κυρμιζάκη

Τους ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:
Μάρα Βλαχάκη (Ροζίτα-Παλληκάρι-Κούκλα)
Δημήτρης Δρόσος (Πατέρας-Τσαγκάρης-Ταβερνιάρης)
Γιάννης Κουκουράκης (Κοκολίκος-Φίγκαρο)
Κωνσταντίνος Κυριακού (Κουνούπης-Υπηρέτης-Κουρίτο)
Λάμπρος Παπαγεωργίου (Κριστομπίτα- Θαμώνας ταβέρνας)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook