Συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής την Δευτέρα, για τέταρτη ημέρα, η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2012, ενώ η αυλαία θα πέσει αύριο τα μεσάνυχτα μετά από φανερή ονομαστική ψηφοφορία και αφού θα έχουν προηγηθεί οι ομιλίες του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και όλων των πολιτικών αρχηγών.

Σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη θα γίνουν τέσσερις συνολικά συνεδριάσεις της Ολομέλειας, καθώς προστέθηκαν δύο πρωινές συνεδριάσεις, όπως ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ο πρόεδρος της Βουλής.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συζήτησης του νέου προϋπολογισμού είναι η στήριξη του από τα τρία κόμματα της κυβέρνησης συνεργασίας, εν μέσω διαξιφισμών των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καθώς και η σκληρή κριτική που δέχεται από τα κόμματα της Αριστεράς, το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ.

Υπέρ του προϋπολογισμού τάχθηκαν οι βουλευτές που εκπροσωπούν την «Δημοκρατική Συμμαχία», ενώ οι βουλευτές της «Δημοκρατικής Αριστεράς» δήλωσαν ότι θα τον καταψηφίσουν.

Το απόγευμα αναμένεται να πάρει το λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και ο υφυπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, ενώ αργότερα το βράδυ θα μιλήσει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Το πρωί της Δευτέρας μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης.

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έθεσε το πρόβλημα και πάλεψε, έστω και με τα λάθη και τις αδυναμίες, που μας αναλογούν. Όμως, άλλες πολιτικές δυνάμεις δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και η κυβέρνηση βρέθηκε να διαπραγματεύεται για την έξοδο από την κρίση χωρίς ένα αρραγές μέτωπο», είπε και πρόσθεσε ότι «η κρίση μάς αφορά όλους. Είναι δοκιμασία πολιτικών φορέων και προσώπων και οι πολιτικοί οφείλουν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους ανοίγοντας δρόμους για συγκλίσεις και πολιτική πρόοδο».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ακόμη ότι «πρέπει να υπερβούμε τους σημερινούς στόχους», προσθέτοντας ότι ο μεγάλος στόχος είναι να μη χαθεί μία γενιά σε συνθήκες δημοσιονομικής οπισθοδρόμησης και γι αυτό, όπως τόνισε, «είναι αναγκαία μία νέα εθνική συμμαχία που θα βασίζεται στη συστράτευση και την αξιοποίηση όλων των πολιτικών δυνάμεων και των πολιτών».

Αναφερόμενος στην πρόβλεψη δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος με τον νέο προϋπολογισμό, ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι «η επίτευξή του θα περιορίσει τις επιθέσεις, που δέχεται η χώρα, θα διασώσει οριστικά τη χώρα από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και θα τη βάλει σε τροχιά ανάκαμψης».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε για ανάγκη εκπόνησης ενός εθνικού σχεδίου για την περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών, επιστροφή ξένων επενδύσεων, μείωση της παραοικονομίας, αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου.

Αναφέρθηκε, όμως, και στο Μνημόνιο τονίζοντας ότι «απέτρεψε μεν τη χρεοκοπία, αλλά δεν πέτυχε την επανεκκίνηση της οικονομίας, την αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, ενώ επιδείνωσε τις προοπτικές ανάκαμψης των επιχειρήσεων».

«Στόχος μας πρέπει να είναι η έξοδός μας από την κρίση στον μισό χρόνο από αυτόν, που ορίζουν οι δανειστές, αντί για δέκα, στα πέντε χρόνια», τόνισε και πρόσθεσε ότι «απαιτούνται καθαρές κουβέντες από τους πολίτες και εθνικό σχέδιο στη βάση ενός κοινωνικού συμβολαίου και εθνικής συμμαχίας για την ταχύτερη καταπολέμηση της κρίσης».

Το πολιτικό πάντως ενδιαφέρον επικεντρώνεται, πέραν της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στις διαφορετικές γραμμές που εκφράζονται στο εσωτερικό των δύο κομμάτων.

Στο μεν ΠΑΣΟΚ για το θέμα της διαδοχής και την επόμενη μέρα, στη δε ΝΔ για την στάση και τη στήριξη που πρέπει να έχει, ως προς τη κυβέρνηση συνεργασίας.

Στο ΠΑΣΟΚ, αρκετοί βουλευτές επέλεξαν το βήμα της Βουλής για να εκφράσουν το προβληματισμό και την ανησυχία τους για την επόμενη μέρα στο κόμμα ενώ οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που έθεσε θέμα διαδοχής στην ηγεσία, προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις.

Από την πλευρά της ΝΔ, ορισμένοι βουλευτές της κράτησαν αποστάσεις από τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου ότι «σε αυτή τη κυβέρνηση, είμαστε και γιατί το θέλουμε και γιατί μας ζητήθηκε και γιατί έχουμε ένα συγκεκριμένο σκοπό να υπηρετήσουμε και αυτό κάνουμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης», ενώ εξέφρασαν την αντίθεση τους ως προς τον χρόνο των εκλογών.

Λένε «όχι» σε νέους φόρους

Σήμερα, Δευτέρα, πολλοί βουλευτές αναφέρθηκαν στην ανάγκη οι πηγές είσπραξης εσόδων να μην προέλθουν από νέες φορολογίες, αλλά κυρίως από τη συστηματική πάταξη της φοροδιαφυγής.

Επιπλέον, με τις παρεμβάσεις τους ζήτησαν δικαιότερο φορολογικό σύστημα και εφαρμογή πολιτικών για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Οι ομιλητές αναγνώρισαν ότι η δημοσιονομική προσαρμογή, που επιχειρείται, είναι σκληρή και με δυσβάσταχτο κόστος για την κοινωνική συνοχή και χαρακτήρισαν «επιτακτική» την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Οι βουλευτές των κομμάτων της αριστεράς κατήγγειλαν ότι «ο προϋπολογισμός του 2012 παραδίδει τη χώρα στα συμφέροντα, οδηγεί σε μεγαλύτερη ύφεση και είναι βαθιά ταξικός».

«Πρέπει να μπει τέλος στο δημοσιονομικό μπάχαλο που ταλανίζει τη χώρα μας εδώ και δεκαετίες, όχι γιατί μας το επιβάλλουν, αλλά γιατί εμείς πρέπει να το κάνουμε για να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης», ανέφερε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου και πρόσθεσε πως αν υπάρχουν πολιτικοί που έχουν λογαριασμούς στην Ελβετία, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και να μην αφεθεί στη διακριτική ευχέρεια των βουλευτών το άνοιγμα των λογαριασμών τους.

«Ας μην γελιόμαστε. Ο προϋπολογισμός αυτός είναι απότοκο της αποτυχημένης πολιτικής που ακολουθήθηκε στην τελευταία διετία», ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ, Ευγενία Τζουμάνη Σπέντζα, αν και ξεκαθάρισε ότι η υπερψήφισή του είναι δεδομένη από τη ΝΔ χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το κόμμα της είναι «συνεργός στις λανθασμένες επιλογές που έγιναν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε αποτελέσματα στον τομέα των εσόδων αν δεν υπάρξει μείωση των συντελεστών, δικαιότερη φορολογία, εκ βάθρων ανασχεδιασμός των ελεγκτικών μηχανισμών και αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά».

«Ο προϋπολογισμός του 2012 αν ήταν δύσκολος στη σύνταξή του, εκτιμώ είναι ακόμη πιο δύσκολος στην υλοποίησή του», σημείωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Μακρυπίδης και υπογράμμισε την ανάγκη να συμβάλουν όλοι για την έξοδο από την κρίση.

Ο βουλευτής επισήμανε ότι τα αυξημένα έσοδα, που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2012, δεν μπορεί να προέλθουν από αύξηση της φορολογίας, αλλά από συστηματική πάταξη της φοροδιαφυγής και ζήτησε νέο εθνικό φορολογικό σύστημα με τα χαρακτηριστικά της φορολογικής δικαιοσύνης, της πάταξης της φοροδιαφυγής και της ανάπτυξης.

«Και να θέλαμε να δώσουμε άφεση αμαρτιών στην προηγούμενη κυβέρνηση, πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο, όταν δελφίνοι της ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ ομολογούν ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου οδήγησε τη χώρα στη φτώχια, στην εξαθλίωση και την εθνική ταπείνωση», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, παραπέμποντας στις δηλώσεις του κ. Χρυσοχοΐδη.

Ταυτόχρονα έκανε σαφές ότι «η ψήφος στον προϋπολογισμό είναι μία στάση στον οδικό χάρτη, που αποφασίστηκε με τον σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης Παπαδήμου, προκειμένου να αποτραπεί η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη».

Υποστήριξε ακόμη ότι η επιστολή Σαμαρά προδιαγράφει την τροποποίηση πολιτικών που αποδείχθηκαν λανθασμένες.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε τις δυνάμεις που θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε την κρίση, γιατί το πρόβλημα πρέπει πρωτίστως να το αντιμετωπίσουμε εμείς», σημείωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι «ο προϋπολογισμός του 2012 δεν εμπεριέχει τίποτε εικονικό».

«Η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να κάνει μία τεράστια προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής σε συνθήκες αντίξοες. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να προβεί και σε διαρθρωτικές αλλαγές, που θα ανασυγκροτήσουν τη σχέση της κοινωνίας με το κράτος και αυτό είναι εθνικός στόχος», είπε ακόμη ο βουλευτής.

«Σήμερα, με δεδομένη την περιφρόνηση της λαϊκής εντολής και βούλησης, θα ψηφίσουν τον προϋπολογισμό αυτόν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και το ΛΑΟΣ, αν και δεν θα λύσει το πρόβλημα της φτώχιας και της ανεργίας», κατήγγειλε ο ανεξάρτητος βουλευτής, επικεφαλής του Άρματος Πολιτών, Γιάννης Δημαράς, κάνοντας λόγο για έλλειμμα Δημοκρατίας.

«Το Μνημόνιο είναι καταδικασμένο σε αποτυχία, με το οικοδόμημα του προϋπολογισμού στον αέρα», είπε ο κ. Δημαράς και διάτύπωσε την εκτίμηση ότι «για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος προς το τέλος του 2012, θα καταστεί αναπόφευκτη η λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων, λόγω της αδιέξοδης ακολουθούμενης πολιτικής που βαθαίνει την ύφεση».

«Η απόφαση για το δημοψήφισμα ήταν μοιραία και έδωσε ευκαιρία να αμφισβητηθεί η παραμονή μας στην ευρωζώνη», επέμεινε η ανεξάρτητη βουλευτής Μιλένα Αποστολάκη, επικαλούμενη και τις δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ για την εκροή καταθέσεων το τελευταίο διάστημα, λόγω της αστάθειας που επικράτησε.

Η κ. Αποστολάκη μίλησε για «παντελή απουσία ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου» και για «αμφιθυμία στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, που οδήγησαν σε αποτυχία εξόδου από την
κρίση». Χαρακτήρισε, επίσης, τον προϋπολογισμό «έκφραση μιας μεγάλης εθνικής συλλογικής προσπάθειας για να βγει η χώρα από την κρίση» και «μήνυμα ότι η Ελλάδα επιτέλους νοικοκυρεύει τα δημοσιονομικά της».

«Ο προϋπολογισμός είναι όχι μόνο εικονικός. Είναι και ωμά ταξικός», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Μουλόπουλος, υποστηρίζοντας ότι «με τον προϋπολογισμό αυτόν θα επιχειρηθεί να επιβληθούν πολιτικές που θα παραδώσουν αμαχητί τη χώρα στα συμφέροντα».

Πρώτα από όλα απαιτείται κυβέρνηση από την ψήφο του λαού, ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Τραγάκης, υπογραμμίζοντας ότι «η στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου και η ψήφος στον προϋπολογισμό δεν ισοδυναμεί με συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση Παπανδρέου».

«Οι επιλογές για τη διαχείριση της κρίσης έχουν τυπική και μόνο νομιμοποίηση, άσχετα αν έπρεπε να προχωρήσουν, και απαιτείται ισχυρή ηγεσία. Ισχυρή ηγεσία μπορεί να δώσει μόνο ο λαός», ανέφερε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Τόνια Αντωνίου, που διατύπωσε κριτική και για υπουργούς της κυβέρνησης Παπανδρέου, οι οποίοι «αγνοούσαν τις επισημάνσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και όταν αυτές διατυπώνονταν ενώπιον των οργάνων».

«Πρωτοφανή επιδείνωση» για τον τομέα του Πολιτισμού και «χειραγώγηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας» με τις πρόνοιες του νέου προϋπολογισμού διαπίστωσε η βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της Βουλής Βέρα Νικολαΐδου.

Αναφέρθηκε όμως και στους εργαζόμενους στον χώρο του πολιτισμού, καταγγέλλοντας ότι «έρχεται μεγαλύτερο τσάκισμα» με κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, συρρίκνωση και
απαξίωση του έργου τους.

«Για το ΚΚΕ ο πολιτισμός είναι ιστορικό δημιούργημα και ως τέτοιο πρέπει να αποτελεί λαϊκή περιουσία», είπε η βουλευτής του ΚΚΕ και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της θα καταψηφίσει και τα κονδύλια του Πολιτισμού μαζί με τα άλλα κονδύλια του προϋπολογισμού.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook