Οι νέες αποκαλύψεις για τις πολιτικές επιλογές του τέως πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα προκαλούν έντονο προβληματισμό και αφήνουν πολλά ερωτηματικά.

Μετά το λάθος για το δημοψήφισμα, το οποίο η χώρα, το ΠΑΣΟΚ και ό ίδιος προσωπικά πλήρωσαν πολύ ακριβά, η πρότασή του να αναλάβει πρωθυπουργός κοινής αποδοχής στη μεταβατική κυβέρνηση η κυρία Έλσα Παπαδημητρίου κινείται στα όρια του παραλόγου.

Είναι άγνωστο με πιο σκεπτικό και ποια κριτήρια ο κ. Παπανδρέου κατέληξε σ\’ αυτή την πρόταση. Η ανεξάρτητη βουλευτής Αργολίδας ούτε κοινής αποδοχής μπορεί να θεωρηθεί ούτε τις γνώσεις έχει για να χειρισθεί μια τόσο δύσκολη κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας και το εξωτερικό, ούτε διαθέτει το ειδικό πολιτικό βάρος που χρειάζεται, για να ηγηθεί μιας κυβέρνησης τριών κομμάτων, να καθοδηγεί και να συντονίζει άλλα στελέχη, σαφώς πιο έμπειρα και ικανά από εκείνη.

Οι γνώσεις της κυρίας Παπαδημητρίου για τα οικονομικά είναι σαφώς περιορισμένες (έχει σπουδάσει αρχιτέκτονας) ούτε έχει εμπειρία σε ανάλογο κυβερνητικό τομέα. Η χώρα βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο από το τέλος του εμφυλίου, κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή με χρεοκοπία, μπορεί να βρεθεί εκτός ευρωζώνης, είναι σε εξέλιξη δύσκολες διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» των ομολόγων, η κοινωνία καταρρέει και όλα αυτά θα τα διαχειριζόταν η κυρία Παπαδημητρίου;

Είναι προφανές πώς, μέχρι να κατανοήσει τις έννοιες και να αντιληφθεί τους μηχανισμούς λειτουργίας, η χώρα θα είχε καταρρεύσει, πιθανόν κι από τα γέλια! Μόνο και μόνο το ενδεχόμενο στη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής, στη διάρκεια της οποίας θα κριθεί το μέλλον της ευρωζώνης, αντί για τον κ. Παπαδήμο να συμμετείχε η κυρία Παπαδημητρίου, προκαλεί τρόμο. Η Έλσα από τη μία και η Μέρκελ με τον Σαρκοζί από την άλλη θα ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα σύνθεση, στο πλαίσιο κάποιας θεατρικής επιθεώρησης ασφαλώς.

Κι όμως ο κ. Παπανδρέου αγνόησε τα προφανή και πρότεινε σοβαρά-σοβαρά την κυρία Παπαδημητρίου για πρωθυπουργό, δίνοντας τροφή σε σχόλια που αναφέρουν ότι ορισμένες αποφάσεις υπαγορεύονται καθαρά από την λογική της τοποθέτησης στην θέση του πρωθυπουργού ενός «ελεγχόμενου διαδόχου», με γνώμονα και κριτήριο τις φιλικές-προσωπικές σχέσεις και όχι τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα του τόπου.

Μοιάζει τόσο εξωφρενική η πρόταση αυτή του κ. Παπανδρέου, ώστε ορισμένοι στο ΠΑΣΟΚ ήλπιζαν να μην είναι ακριβής.

Όμως, στα πρακτικά της συνεδρίασης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, περιέχεται η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για την ανάληψη της μεταβατικής πρωθυπουργίας από την Έλσα Παπαδημητρίου, γεγονός που έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο το χθεσινό δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος».

Πέραν τούτου, η σχετική πληροφορία επιβεβαιώνεται, τόσο από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, όσο και από την πλευρά του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά. «Πράγματι, κατά την διάρκεια των διαβουλεύσεων ετέθη και το όνομα της κυρίας Παπαδημητρίου» υποστηρίζουν πρόσωπα που βρίσκονται πολύ κοντά στον Μεσσήνιο πολιτικό.

Όπως, λένε όσοι γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο στο σκεπτικό της πρότασης Παπανδρέου, είχε συμπεριληφθεί (μεταξύ των άλλων) και το γεγονός ότι η ανεξάρτητη βουλευτής διατηρούσε φιλικές σχέσεις με την πεθερά του προέδρου της Ν.Δ. Ο τέως πρωθυπουργός, έχοντας ενημερωθεί από τη μητέρα του, Μαργαρίτα, για τη συγκεκριμένη σχέση, πίστευε ότι δεν θα δυσκολευόταν να πείσει τον κ. Σαμαρά.

Στη Συγγρού, μάλιστα, σκέφτονται σοβαρά να καταθέσουν αίτημα, προκειμένου πριν από τις εκλογές, να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι καλά γνωρίζοντες, επισημαίνουν ότι: «θα πέσει πολύ γέλιο». Και αυτό γιατί, πέραν της Έλσας Παπαδημητρίου, θα αποκαλυφθούν και οι υπόλοιπες προτάσεις του Γιώργου Παπανδρέου, αναφορικά με τα πρόσωπα που είχε επιλέξει για τη θέση του πρωθυπουργού. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστά τα ονόματα των Φίλιππου Πετσάλνικου και Απόστολου Κακλαμάνη.

Ανεξάρτητα, όμως, από τα παραπάνω, αξίζει να σημειωθεί και η πληροφορία, σύμφωνα με την οποία, ο πρώην πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Έλσα Παπαδημητρίου, στην οποία και ανακοίνωσε την απόφασή του να την προτείνει για την πρωθυπουργία της μεταβατικής κυβέρνησης.

Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα του «Θέματος», σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης είπε με νόημα: «Αν εγώ άκουγα περί Έλσας, θα κατάπινα τα χαρτιά που θα βρίσκονταν στο τραπέζι».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook