Το βάρος της ευθύνης και της αποστολής στην «ιστορική, λαμπρή και ένδοξη» αυτή Μητρόπολη του Οικουμενικού Θρόνου, που η ανάληψή της αποτελεί για τον ίδιο πρόκληση και πρόσκληση ως επίσκοπου και ποιμενάρχη, τόνισε κατά την τελετή ενθρόνισής του στον ιστορικό ελληνοορθόδοξο καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στη Βιέννη, ο νέος μητροπολίτης Αυστρίας-Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, Αρσένιος.

Απευθυνόμενος στις ηγεσίες των εκκλησιαστικών κοινοτήτων Αυστρίας και Ουγγαρίας, ο κ. Αρσένιος εξήρε τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στον αγώνα της διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς, στη διατήρηση της ταυτότητας και στη συνέχιση των παραδόσεων, και μίλησε με συγκίνηση για την ιστορική Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης, το αρχαιότερο ελληνικό σχολείο στο εξωτερικό, που ιδρύθηκε πριν από 207 χρόνια και συνεχίζει να λειτουργεί αδιάλειπτα μέχρι σήμερα.

Ο μητροπολίτης Αρσένιος, τον οποίον είχε εκλέξει στις 3 Νοεμβρίου, εκ τριών υποψηφίων, παμψηφεί η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και είχε χειροτονήσει την περασμένη Τετάρτη στο Φανάρι, Επίσκοπο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, διαδέχεται τον πρόωρα και απροσδόκητα εκδημήσαντα, στις 18 Οκτωβρίου, Μητροπολίτη Μιχαήλ, που θεωρείτο την τελευταία εικοσαετία «σύμβολο» της Ορθοδοξίας στην Κεντρική Ευρώπη.

Η ενθρόνιση του κ. Αρσένιου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια υπηρετούσε ως πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη του Παρισιού, έγινε από τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη, μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ, ο οποίος, υπογραμμίζοντας την ιστορικότητα της Μητρόπολης Αυστρίας, τόνισε πως η παιδεία, το ήθος, η σεμνότητα και η εμπειρία του νέου Μητροπολίτη στο χώρο των διαχριστιανικών επαφών και διαλόγων, αποτελούν τα εχέγγυα για την πορεία και την επιτυχία στο έργο του.

Στην προσφώνησή του, ο πατριαρχικός επίτροπος, μητροπολίτης Ρόδου, Κύριλλος, επισήμανε πως, ως τρίτος Μητροπολίτης από την ίδρυση της Μητρόπολης Αυστρίας, ο κ. Αρσένιος διαδέχεται δύο επιφανείς ιεράρχες της Ορθοδοξίας, τους μητροπολίτες Χρυσόστομο και Μιχαήλ, οι οποίοι την κατέστησαν σεβαστή στη Μεσευρώπη, μεγαλύνοντας το όνομα της Εκκλησίας και του Ελληνισμού.

Την υπόσχεση για αλληλεγγύη και πλήρη στήριξη του νέου Μητροπολίτη στο έργο του, από την πλευρά της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, έδωσε στην προσφώνησή του, ο αρχιεπίσκοπος Αυστρίας, καρδινάλιος Βιέννης, Κρίστοφ Σένμπορν, κάνοντας ευρεία αναφορά στην «εξαιρετικά μεγάλη προσωπικότητα» του προκατόχου του κ. Αρσένιου, του πρόσφατα εκλιπόντα Μητροπολίτη Μιχαήλ.

Τον νέο Μητροπολίτη προσφώνησαν ακόμη ο πρόεδρος του Οικουμενικού Συμβουλίου Εκκλησιών Αυστρίας, επίσκοπος της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Νικολάε Ντούρα, ο αρχιερατικός επίτροπος, αρχιμανδρίτης Ιωάννης Νικολίτσης και εκπρόσωποι των προεδρείων των δύο ιστορικών εκκλησιαστικών κοινοτήτων της Βιέννης, Αγίας Τριάδας και Αγίου Γεωργίου.

Στην τελετή ενθρόνισης συμμετείχαν ορθόδοξοι αρχιερείς και ιερείς από την Ελλάδα και χώρες του εξωτερικού, ενώ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της αυστριακής πολιτείας, άλλων Εκκλησιών, οι επικεφαλής και μέλη διπλωματικών αποστολών κεντροευρωπαικών χωρών και εκατοντάδες πιστών.

Ο νέος μητροπολίτης Αυστρίας-Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος (Καρδαμάκης) γεννήθηκε το 1973 στο Ηράκλειο της Κρήτης, είναι πτυχιούχος της Ανώτερης Εκκλησιαστικής Σχολής και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας και διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, ενώ ως μοναχός στη Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη της Κρήτης χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος για να υπηρετήσει αργότερα στις Μητροπόλεις Γερμανίας και, τελευταία, Γαλλίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook