«Ανάσα» στους παραγωγούς βιομηχανικού ροδάκινου και αχλαδιού, έδωσε Υπουργική Απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, η οποία υπογράφηκε πρόσφατα.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης που διαβιβάστηκε και στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και ύστερα από ερωτήσεις των βουλευτών κ.κ. Μ. Χαρακόπουλου (ΝΔ) και Α. Ροντούλη (ΛΑΟΣ), σε ποσοστό 80% ανέρχεται η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στα δάνεια που θα χορηγηθούν σε συνεταιριστικές οργανώσεις και ιδιωτικές επιχειρήσεις επεξεργασίας συμπύρηνων ροδάκινων με εξαγωγικό προσανατολισμό, για την εξόφληση παραγωγών για αγορά ροδάκινων εσοδείας 2010.

Οι βουλευτές προειδοποιούσαν ότι οι παραγωγοί του βιομηχανικού ροδάκινου και αχλαδιού του νομού Λάρισας, έχουν βρεθεί σε πολλή δυσμενή οικονομική θέση διότι δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί από την παράδοση των προϊόντων τους στις βιομηχανίες κονσερβοποίησης το περασμένο καλοκαίρι.

Μολονότι το ελληνικό βιομηχανοποιημένο συμπύρηνο ροδάκινο κατέχει την πρώτη θέση στην παγκόσμια αγορά, συγκαταλέγεται στα \”θύματα\” της οικονομικής κρίσης, αφού σημειώθηκε σημαντική μείωση των εξαγωγών του βάζοντας σε μεγάλες περιπέτειες τους παραγωγούς.

Με την Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη «παρέχεται εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σε ποσοστό 80%, στα δάνεια που θα χορηγηθούν από τα πιστωτικά ιδρύματα σε συνεταιριστικές οργανώσεις και ιδιωτικές επιχειρήσεις επεξεργασίας συμπύρηνων ροδάκινων, των οποίων οι ετήσιες εξαγωγές υπερβαίνουν το 30% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους κατά την τελευταία τριετία, προκειμένου να εξοφληθούν οι παραγωγοί για αγορασθείσες ποσότητες συμπύρηνων ροδάκινων, εσοδείας 2010, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2322/1995. Το ανώτατο ύψος συνολικής δανειοδότησης δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 10.000.000 ανά επιχείρηση».

Η Υπουργική Απόφαση προβλέπει ότι τα συγκεκριμένα δάνεια θα χορηγούνται μέσω αυτοτελούς δανειακής σύμβασης και θα έχουν διάρκεια από την ημερομηνία χορήγησής τους μέχρι 31.12.2011, ενώ η εξόφλησή τους θα γίνει σε δύο δόσεις. Η εκταμίευση του δανείου θα γίνεται αφού προηγηθεί έλεγχος από το πιστωτικό ίδρυμα των εκδοθέντων παραστατικών.

Εξάλλου, σε έγγραφη απάντησή του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Κουτσούκος σημειώνει ότι στο νομό Λάρισας λειτουργούν πέντε Οργανώσεις Παραγωγών, οι οποίες μπορούν να διαχειριστούν βιομηχανικό ροδάκινο και αχλάδι. «Με τη συγκρότηση ισχυρών Οργανώσεων Παραγωγών και τη σωστή λειτουργία τους, μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά η διαχείριση των προβλημάτων εμπορίας της παραγωγής και η διαπραγματευτική δύναμη των παραγωγών-μελών των Οργανώσεων Παραγωγών απέναντι στις όλο και λιγότερες και ισχυρότερες μονάδες διανομής», αναφέρει ο κ. Κουτσούκος.

athina9,84

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook