Εκατό χιλιάδες άνεργοι θα πάρουν μια ανάσα με την απασχόληση τους σε τοπικά προγράμματα κατάρτισης, που θα αρχίσουν να υλοποιούνται από τις αρχές του επόμενου έτους στις περιφέρειες της χώρας. Οι περεμβάσεις θα ειναι στοχευμένες σε περιοχές και κλάδους που έχουν εκρηκτικά προβλήματα ανεργίας.

Στη συνάντηση που είχαν οι περιφερειάρχες με τον υπουργό εργασίας κ. Γιώργο Κουτρουμάνη συζητήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες του προγράμματος που θα έχει συνολικό κόστος 60 εκατ. ευρώ. Οι ανεργοι θα μπορουν να επιλέγουν τον φορέα κατάρτισης και να εισπράτουν απευθείας από τον ΟΑΕΔ τα χρήματα που τους αναλογούν και θα ειναι 5 ευρω την ωρα.

Πρόκειται για το πρόγραμμα επιστασίας και αφορά την απασχόληση για τα μικρά τεχνικά έργα των Δήμων. Σε δεύτερο χρόνο, αναμένεται η υλοποίηση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για 55.000 ανέργους, το οποίο φαίνεται ότι απεμπλέκεται από τα γρανάζια του ΑΣΕΠ.

Ανεργία 80% στους ηθοποιούς

Την ίδια ώρα, κάθε προηγούμενο έχει ξεπεράσει και η ανεργία των ηθοποιών, που υπολογίζεται οτι ξεπερνά το 80%. Με απόφαση του υπουργείου Εργασίας επιχορηγούνται πλεον απευθειας οι ανεργοι ηθοποιοι και όχι οι σχολές κατάρτισης, σε μία εξέλιξη που προκαλεί αντιδράσεις.

Άνθρωποι του θεατρου ( Κώστας Γεωργουσόπουλος , Κάτια Δανδουλάκη) και ιδιοκτήτες δραματικών σχολών ζήτησαν σήμερα διευκρινίσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργειου Εργασίας για την ματαίωση διαγωνισμού συμμετοχής στην διαδικασία επαγελματικής κατάρτισης ανέργων ηθοποιων απο σχολές θεάτρου, μεταξύ των οποίων και η μη κερδοσκοπικού χαρακτηρα ανώτερη δραματική σχολή "Βασίλης Διαμαντόπουλος".

Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι στο εξης οι άνεργοι ανάμεσά τους και οι άνεργοι ηθοποιοί θα προμηθεύονται ένα voucher θα αποφασίζουν οι ιδιοι για τα προγραμματα καταρτισης τα οποία θα παρακολουθουν και οχι οι σχολες, τα ΙΕΚ και τα ΚΕΚ, οπως γινοταν μεχρι τωρα.protothema.gr