Οι πολιτικές δυνάμεις του Βελγίου κατέληξαν σε συμφωνία χθες, Δευτέρα, για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της χώρας ξεπερνώντας και το τελευταίο εμπόδιο που απέμενε για να ορκιστεί και να τερματιστεί η πολιτική κρίση που έβαλε τη χώρα στο βιβλίο των παγκόσμιων ρεκόρ.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα έχει 13 υπουργούς και 6 υφυπουργούς υπό τον Ντι Ρουπό, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Belga. Θα είναι μικρότερη από τη σημερινή υπηρεσιακή κυβέρνηση (15 υπουργοί, 7 υφυπουργοί) και θα υπάρξουν ορισμένες αλλαγές, με τον υπουργό Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς να αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών, πρόσθεσε το πρακτορείο. Αναμένεται στον θώκο να τον διαδεχθεί ο υπηρεσιακός ΥΠΕΞ φλαμανδός χριστιανοδημοκράτης Στέφεν Βανάκερε.

Η διένεξη ανάμεσα στους φλαμανδούς και τους βαλόνους πολιτικούς δεν επέτρεψε να σχηματιστεί κυβέρνηση επί 535 ημέρες, διάστημα που είναι το μεγαλύτερο που παρέμεινε με υπηρεσιακή κυβέρνηση σε καιρό ειρήνης οποιαδήποτε χώρα παγκοσμίως στην Ιστορία.

Η γαλλόφωνη Σοσιαλίστρια Λορέτ Ονκελίνξ αναμένεται να αναλάβει υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Θεμάτων, ενώ ο φλαμανδός χριστιανοδημοκράτης Πίτερ ντε Κρεμ υπουργός Άμυνας.

\"\"

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ένας γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός που είχε αφήσει γενειάδα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ασυμφωνία των κομμάτων έγινε γνωστό πως ξυρίστηκε επιτέλους σήμερα. Ο Κουν Φιλέτ και άλλοι 800 άνθρωποι είχαν αποφασίσει να λάβουν μέρος στην πρωτότυπη αυτή μορφή διαμαρτυρίας τον Ιανουάριο του 2011, ενώ οι διαπραγματεύσεις διαρκούσαν ήδη 6 μήνες.

\"\"

Σε μια ειδική τελετή σε ένα αυτοσχέδιο κουρείο στα στούντιο του φλαμανδικού ραδιοφωνικού σταθμού Radio 1 στις Βρυξέλλες, ο Φιλέτ, που είχε μια εντυπωσιακή γενειάδα που του έφθανε ως το στήθος, ξυρίστηκε μπροστά σε πολλούς δημοσιογράφους με ένα πλατύ χαμόγελο. «Είμαι ευτυχής και ανακουφισμένος που υπάρχει νέα κυβέρνηση. Θα δούμε εάν θα είναι μια καλή κυβέρνηση που θα κάνει το σωστό», πρόσθεσε, δηλώνοντας ότι δεν θα είναι διαθέσιμος για παρόμοιες μορφές διαμαρτυρίας εάν χρειαστεί στο μέλλον.

Η ολλανδόφωνη Φλάνδρα αμφισβητεί τη νέα κυβέρνηση

Σύσσωμος ο σημερινός φλαμανδικός Τύπος (σ.σ. ο ολλανδόφωνος Τύπος του Βελγίου) κάνει όμως λόγο για «δυσπιστία», με την οποία αντιμετωπίζουν οι Φλαμανδοί το νέο κυβερνητικό σχήμα υπό τον γαλλόφωνο Ντι Ρουπό. Μόλις ο ένας στους τρεις Φλαμανδούς θεωρεί αξιόπιστο τον Ντι Ρουπό και λιγότερο από 14% πιστεύει πως θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για την Φλάνδρα και την χώρα. Ιδιαίτερη κριτική ασκείται στα μεγαλύτερα φλαμανδικά κόμματα (Χριστιανοδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Σοσιαλιστές) επειδή αποδέχτηκαν την συμμετοχή τους σε μια κυβέρνηση η οποία δεν περιλαμβάνει το μεγαλύτερο -μακράν- πολιτικό κόμμα της Φλάνδρας, τη Νέα Φλαμανδική Συμμαχία, η οποία συχνά έχει κατηγορηθεί για λαϊκισμό και ξενοφοβία.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι με βάση τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε η ολλανδόφωνη εφημερίδα De Morgen, τα τρία φλαμανδικά κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν συγκεντρώνουν περισσότερο από 42,3% των ψηφοφόρων, καθιστώντας, τρόπον τινά, την νέα κυβέρνηση Ντι Ρουπό, «κυβέρνηση μειοψηφίας» στην Φλάνδρα με βάση τους συσχετισμούς δυνάμεων που προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις.

Σε ό,τι αφορά τον νέο πρωθυπουργό Ντι Ρουπό, λιγότερο από τους μισούς Φλαμανδούς (48%) πιστεύουν ότι πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο το επόμενο διάστημα σε εθνικό επίπεδο. Στον αντίποδα, το 67% των Βαλόνων θέλουν σε πρωτεύοντα ρόλο τον Ντι Ρουπό. Δημοφιλής παρουσιάζεται και Γκι Φέρχοφστατ (φλαμανδός Φιλελεύθερος πρώην πρωθυπουργός), για τον οποίο το 50% των Βαλόνων πιστεύει ότι είναι σε θέση να διαδραματίσει πολύτιμο ρόλο το επόμενο διάστημα σε ό,τι αφορά την διαχείριση των κοινών σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook