Ο αρχηγός των υπηρεσιών ασφαλείας της κινεζικής κυβέρνησης προειδοποίησε πως οι αρχές χρειάζεται να πάρουν καλύτερα και πιο αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης των κοινωνικών ταραχών που πιθανώς να προκληθούν από την οικονομική κατάσταση στη χώρα.

Οπως τόνισε σε συνέντευξή του το σαββατοκύριακο ο Ζου Γιονγκάνγκ, «είναι επιτακτική η ανάγκη πλέον για μας να σκεφτούμε τους τρόπους να ιδρύσουμε ένα καλύτερο σύστημα κοινωνικής διαχείρισης με κινεζικά χαρακτηριστικά, ώστε να ταιριάζει με την σοσιαλιστική μας οικονομία». Οι υπηρεσίες ασφαλείας πλέον μελετούνε διάφορες λύσεις, από καλύτερο έλεγχο στο Διαδίκτυο μέχρι αυξημένη επιτήρηση κι αστυνόμευση ή καλύτερη ασφάλιση για τους ανέργους.

Τα σχόλια αυτά έρχονται λίγες μέρες αφού η κυβέρνηση της Κίνας είχε εκφράσει τις ανησυχίες της πως η οικονομική κατάσταση στη χώρα θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για ακόμη μεγαλύτερες και γενικευμένες κοινωνικές διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες.

Η Κίνα, δεύτερη παγκοσμίως οικονομική δύναμη, παρουσίασε μια ανάπτυξη της τάξεως μόλις του 9.1% μεταξύ Ιουνίου-Σεπτεμβρίου του 2011, μια ταχύτητα αύξησης που επιβραδύνθηκε λόγω της οικονομικής στασιμότητας που παρατηρείται στις αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής καθώς αυτά αποτελούν την καρδιά πώλησης των εξαγωγικών προϊόντων της Κίνας.

Αυτή η εξέλιξη έχει θορυβήσει το Πεκίνο, το οποίο θεωρεί πως σύντομα είναι πιθανό να υπάρξουν κινητοποιήσεις των εργατικών συνδικάτων, όπως έγινε την περασμένη εβδομάδα, όταν έγιναν μεγάλες απεργίες σε πολλές πόλεις της χώρας, λόγω των μαζικών απολύσεων εργαζόμενων σε πολλές επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook