Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την εκπνοή του Πρωτοκόλλου του Κιότο, συνεχίζεται στη Νότια Αφρική η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι συνομιλίες θα καταλήξουν την Παρασκευή -στην καλύτερη περίπτωση- σε αδιέξοδο.

Χιλιάδες διαδηλωτές γέμισαν τους δρόμους του Ντέρμπαν την Κυριακή ζητώντας από τους 10.000 αξιωματούχους, που εκπροσωπούν 194 χώρες του πλανήτη να λύσουν τις διαφωνίες μεταξύ αναπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών, οι οποίες επικεντρώνονται στην παράταση της ισχύος του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Στο «στόχαστρο» των διαδηλωτών βρέθηκαν για άλλη μια φορά οι ΗΠΑ, που αποσύρθηκαν από το πρωτόκολλο το 2001, αλλά και ο Καναδάς, η Ρωσία, η Κίνα και η Ιαπωνία που πλέον δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να επικυρώσουν νέα συμφωνία για δραστικά μέτρα περιορισμού των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

\"http://2.bp.blogspot.com/_KCuHoU9QBUU/SaOnXommD8I/AAAAAAAAOpg/tXCpcB1L_Y0/s400/kyoto_protocol.jpg\"Παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις περιβαλλοντολόγων που θέλουν το μέλλον του πλανήτη να διαγράφεται ζοφερό, με τις παγκόσμιες θερμοκρασίες, και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να είναι υψηλότερες από ποτέ, οι μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη φαίνεται ότι πιέζουν για καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων, ζητώντας να ξεκινήσουν μετά το 2015. Η στάση τους προκαλεί την οργή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ζητεί νέα παγκόσμια συμφωνία και επικύρωσή της μέχρι το 2015, αλλά και των χωρών που ήδη βιώνουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

«Η Ουάσιγκτον θεωρεί πως η ευρωπαϊκή πρόταση δεν έχει πρακτική εφαρμογή» δήλωσε ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος, που διατηρεί ανωνυμία προκαλώντας εκ νέου τις αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων. «Αυτοί που δεν ενδιαφέρονται να σώσουν το περιβάλλον, τις ζωές των ανθρώπων και την οικονομία, όπως οι ΗΠΑ, πρέπει να κάνουν στην άκρη και να αφήσουν τις χώρες με πολιτική θέληση να προχωρήσουν» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Greenpeace Internatinal, Κούμι Ναΐντου.

(enet)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook