Ο Φραντσέσκο Μπράγκα, 53 χρόνων και ιταλικής καταγωγής, είναι καθηγητής Αγρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Γκελφ, στο νοτιοδυτικό Οντάριο του Καναδά. Ζούσε εκεί με τη γυναίκα του και τα παιδιά του – μέχρι την περασμένη εβδομάδα που η χώρα της καταγωγής του τον κάλεσε να την υπηρετήσει στην ώρα της κρίσης. Ο νέος ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Μόντι αναζητούσε νέα ταλέντα. Και ο Μπράγκα είδε το βράδυ της Δευτέρας σε ιστότοπους το όνομά του δίπλα στο αξίωμα του υφυπουργού Γεωργίας.

Το έδειξε στη γυναίκα του – «πρέπει να είναι κάποιος άλλος», του είπε αυτή. Ομως το επόμενο πρωί έλαβε e-mail από το υπουργείο Γεωργίας που έγραφε ότι προσπαθούν να έρθουν σε επαφή μαζί του. Το έδειξε και πάλι στη γυναίκα του – «μπα, είναι οι φίλοι μας στην Ιταλία που σου κάνουν φάρσα», του είπε πάλι εκείνη. Ομως ο καθηγητής έψαξε τις ιταλικές ειδήσεις, όπου είδε τη φωτογραφία του και άκουσε τον υπουργό Γεωργίας Μάριο Κατάνια να λέει σε μια συνέντευξη: «Είμαι ενθουσιασμένος που επελέγη ο Μπράγκα, έχει διακεκριμένη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, έχει πείρα στη βιομηχανία – αυτός είναι ο άνθρωπος που χρειαζόμαστε».

Συγχαρητήρια άρχισαν να καταφθάνουν από φίλους, γνωστούς, ακόμη και από τον σύλλογο παραγωγών παρμεζάνας… Δύο καφέδες αργότερα, ο καθηγητής κάλεσε το Κυρινάλιο. «Είμαι υφυπουργός;», ρώτησε την κυρία που απάντησε στο προεδρικό μέγαρο. «Μισή ώρα πριν ήμασταν σίγουροι πως είστε, όμως τώρα υπάρχει κάποια σύγχυση, θα σας ενημερώσουμε». Με κάπως πεσμένο το ηθικό, ο καθηγητής Μπράγκα κάλεσε το γραφείο του Πρωθυπουργού. Και αφηγείται: «Οταν είπα το όνομά μου, ο συνομιλητής μου με ρώτησε, \”είστε ο υφυπουργός;\”. \”Κύριε, με όλο τον σεβασμό, ο Πρωθυπουργός διορίζει σ\’ αυτή τη θέση και εσείς εργάζεστε στο γραφείο του. Εσείς θα πρέπει να μου πείτε αν είμαι υφυπουργός\”. Μου λέει, \”καλή ερώτηση• δεν γνωρίζω… Τηλεφωνήστε μου σε 10 λεπτά\”». Τηλεφώνησε και πάλι και, αφού τον άφησαν να περιμένει μισή ώρα στο τηλέφωνο, του είπαν, «δεν είστε εσείς, είναι ένας άλλος»…

Το λάθος προήλθε μάλλον από μια παρεξήγηση, όταν ο Αλτέρο Ματεόλι, ο προηγούμενος υπουργός Υποδομών, συνέστησε τον Φράνκο Μπράγκα, έναν καθηγητή Μηχανικής με ειδίκευση στη σεισμολογία στο Πανεπιστήμιο Λα Σαπιέντσα της Ρώμης, για μια άλλη κυβερνητική θέση. «Τον συνέστησα για τις Υποδομές, όμως τον έβαλαν στη Γεωργία», είπε στη βρετανική «Γκάρντιαν».

«Ηταν πραγματικά ένα βλακώδες λάθος», κατέληξε ο καθηγητής Μπράγκα. «Ομως δεν πρέπει να λησμονούμε πως οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν με την αποστολή να σώσουν την Ιταλία από την κατάρρευση. Και δείχνουν προχειρότητα – εξάλλου, τι δουλειά έχει στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων ένας μηχανικός ειδικευμένος στις αντισεισμικές κατασκευές;».

(Τα Νέα)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook