Το επίσημο ντεμπούτο του έκανε χθες στο Παρίσι το Autolib, η πρωτοποριακή υπηρεσία ενοικίασης ηλεκτρικών αυτοκινήτων που χτίστηκε πάνω στην επιτυχία του Velolib, της αντίστοιχης υπηρεσίας ενοικίασης ποδηλάτων. Συνολικά 250 τετραθέσια, οικολογικά και αθόρυβα Bluecars (όπως ονομάστηκαν τα ηλεκτρονικά αυτοκινητάκια, αν και είναι ασημί χρώματος) περιμένουν τους Παριζιάνους και τους τουρίστες στους δεκάδες ειδικούς σταθμούς που έχουν δημιουργηθεί στο Παρίσι και τα περίχωρά του.

Σύμφωνα με τα Νέα, το πρόγραμμα δεν έχει ακόμα ξεδιπλώσει όλο το… μεγαλείο του. Μέχρι το επόμενο καλοκαίρι το Autolib θα περιλαμβάνει 2.000 ηλεκτρικά αυτοκινητάκια και σε δύο χρόνια ο αριθμός τους προγραμματίζεται να φτάσει τις 3.000. Παράλληλα, οι σταθμοί ανεφοδιασμού θα φτάσουν τους 1.200. Ηδη όμως κάπου 2.000 άνθρωποι έχουν εγγραφεί στην υπηρεσία – τέθηκε δοκιμαστικά σε λειτουργία στις αρχές Οκτωβρίου – ενώ περίεργοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι από πόλεις μακρινές, όπως το Γκουάνγκτζου της Κίνας ή το Ρίο ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας, έχουν ταξιδέψει στο Παρίσι προκειμένου να τη δοκιμάσουν.

Η λογική της υπηρεσίας είναι απλή και ίδια με εκείνη του Velolib: παίρνεις το Bluecar από όποιον σταθμό θέλεις, το αφήνεις σε όποιον σταθμό θέλεις. Πληρώνεις 10 ευρώ για μια ημερήσια συνδρομή, 15 ευρώ για μια εβδομαδιαία, 144 ευρώ για μια ετήσια – και από 4 έως 9 ευρώ για κάθε ώρα χρήσης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook