Τα μεσάνυχτα της Τρίτης με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ολοκληρώνεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2012.

Σήμερα έχουν προγραμματιστεί δύο συνεδριάσεις της Ολομέλειας, η μία στις 10 το πρωί και η άλλη στις 6 το απόγευμα, κατά την οποία θα μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί και στο τέλος ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συζήτησης του νέου προϋπολογισμού είναι η στήριξη του από τα τρία κόμματα της κυβέρνησης συνεργασίας, εν μέσω διαξιφισμών των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καθώς και η σκληρή κριτική που δέχεται από τα κόμματα της Αριστεράς, το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ.

Υπέρ του προϋπολογισμού τάχθηκαν οι βουλευτές που εκπροσωπούν την «Δημοκρατική Συμμαχία», ενώ οι βουλευτές της «Δημοκρατικής Αριστεράς» δήλωσαν ότι θα τον καταψηφίσουν.

Ο προϋπολογισμός του 2012 ήδη πριν ψηφισθεί από την Βουλή θεωρείται ότι είναι στον «αέρα», καθώς πολλές από τις προβλέψεις και τις υποθέσεις που υπάρχουν σε αυτόν έχουν έντονο το στοιχείο της αβεβαιότητας.

Καθοριστικής σημασίας για την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι η πορεία που θα έχει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, στο πλαίσιο της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI) στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ένα υψηλό ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών θα προσφέρει σημαντική ανακούφιση, καθώς θα μειωθούν δραστικά οι δαπάνες για τόκους.

Έντονη αβεβαιότητα υπάρχει και για τις προβλέψεις για την ανάπτυξη ή καλύτερα την ύφεση της οικονομίας το 2012.

Η πρόβλεψη για ύφεση 2,8% και για σχηματισμό πρωτογενούς πλεονάσματος θεωρείται εκ των πραγμάτων «πολύ αισιόδοξη» και ενδέχεται τελικώς η συρρίκνωση της οικονομίας να είναι αρκετά μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.

Άλλωστε, όπως αποδείχθηκε από την ίδια την πραγματικότητα, οι περισσότερες προβλέψεις για την οικονομία τα δύο τελευταία χρόνια έπεσαν έξω.

Επιπλέον, ανοικτό το είναι και το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, καθώς η πορεία των κρατικών εσόδων συνεχίζει να είναι απογοητευτική.

Παρά τις έκτακτες εισφορές και την καταβολή του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, το Νοέμβριο τα έσοδα μειώθηκαν κατά 13,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, ενώ στο 11μηνο σημείωσαν πτώση 5%.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί από το οικονομικό επιτελείο απαιτείται να εισπραχθούν 8,3 δισ. ευρώ μέσα σε 90 ημέρες, ώστε τελικά τα δημόσια ταμεία να κλείσουν με έσοδα ύψους 51 δισ. ευρώ.

Με δεδομένη πλέον την άσχημη πορεία των εσόδων, το έλλειμμα του 2011 είναι πιθανό να ξεπεράσει το 9% του ΑΕΠ.

 

in.gr