Μέχρι και 23 άνθρωποι βρέθηκαν να στεγάζονται σε ένα μόλις δωμάτιο σε περιοχές του Δήμου Μινώα Πεδιάδος στο Ηράκλειο

Στις σχετικές έρευνες προχώρησαν οι  αρχές συγκροτώντας κλιμάκιο αποτελούμενο από μέλη της Δημοτικής Αστυνομίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, την Επόπτρια Υγείας του Δήμου, ιατρό του κέντρου υγείας Αρκαλοχωρίου, τον εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο σε θέματα υγείας και τον κατά τόπους πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να προστατευθεί η δημόσια υγεία από εστίες μόλυνσης που δημιουργούνται σε οικίες όπου δεν τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής.

Ειδικότερα από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των αυτοψιών, που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, βρέθηκαν 17 οικίες όπου σε ένα μόλις δωμάτιο στοιβάζονταν από 15 μέχρι και 23 άτομα με ελλιπείς συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας, τόσο εντός, όσο και εκτός των οικιών.

 Άμεσα, με επιστολή προς τους ιδιοκτήτες των οικιών ζητήθηκε η εκκένωσή τους μέχρι το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να εξυγιανθούν οι χώροι και να καθαριστούν οι εστίες μόλυνσης που έχουν δημιουργηθεί. Σε διαφορετική περίπτωση θα τηρηθούν όσα προβλέπονται από το Νόμο και θα επιβληθούν τα αντίστοιχα πρόστιμα στους ιδιοκτήτες.

Παράλληλα, θα διαβιβαστούν τα αποτελέσματα των αυτοψιών τόσο στο ΣΔΟΕ όσο και στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία με τη σειρά της  θα προβεί σε ελέγχους και στο σφράγισμα των οικιών.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης εμφανίστηκε αποφασισμένος ο Δήμος να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση των υπευθύνων, τονίζοντας ότι η μέριμνα για τη δημόσια υγεία αποτελεί προτεραιότητα.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι ούτε η Δημοτική Αρχή αλλά ούτε και οι πολίτες δε θα ανεχτούν άλλο να δημιουργείται ανεξέλεγκτη κατάσταση στην περιοχή για το κέρδος ελάχιστων και κάλεσε τους ιδιοκτήτες των οικιών να συμμορφωθούν με όσα προβλέπει ο Νόμος, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις.