Επτά «χαράτσια» θα κληθούν να πληρώσουν μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι, καθώς εντός του μηνός πρέπει να πληρωθούν η έκτακτη εισφορά, το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ο φόρος εισοδήματος για τις δηλώσεις που εκκαθαρίστηκαν εντός του Νοεμβρίου, τα τέλη κυκλοφορίας , φόροι που αφορούν σε εκπρόθεσμες δηλώσεις, η περαίωσηενώ θα παραλειφθούν και τα εκκαθαριστικά για το ΕΤΑΚ του 2009 και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010.

Το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να εισπράξει (ή να βεβαιώσει) έσοδα 8,3 δισ. ευρώ μέσα στις επόμενες 90 ημέρες, ώστε να περιορισθεί η «μαύρη τρύπα» στα κρατικά έσοδα, που στο 11μηνο ανήλθε στα 2,7 δισ. ευρώ περίπου.

Αν αυτό δεν γίνει, τότε το έλλειμμα εφέτος θα κλείσει πάνω από το 9% του ΑΕΠ, ενδεχόμενο που θα φέρει νέα πρόσθετα μέτρα.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν την τέταρτη δόση του πολυεκκαθαριστικού σημειώματος για όσους το έλαβαν το Σεπτέμβριο ή την πρώτη δόση για όσους το πήραν πρόσφατα.

Στο πολυεκκαθαριστικό περιλαμβάνεται η έκτακτη εισφορά, το τέλος επιτηδεύματοςκαι η έκτακτη εισφορά στις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης (ΙΧ αυτοκίνητα άνω των 1.929 κ.εκ., σκάφη αναψυχής και πισίνες).

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποστολή των λογαριασμών της ΔΕΗ μέσω των οποίων εξοφλείται και το ειδικό τέλος ακινήτων. Η πρώτη δόση του τέλους θα καταβληθεί κανονικά ακόμη κι αν υπάρχουν λάθη στον υπολογισμό και ο συμψηφισμός θα γίνει εντός του 2012.

Η Εφορία αποστέλλει ακόμη σημειώματα με την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος. Yπολογίζεται ότι το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο τα χρεωστικά σημειώματα ανέρχονται σε 200.000 περίπου και η πληρωμή του φόρου θα πρέπει να γίνει εφάπαξ.

Επίσης φόρο για προηγούμενα χρόνια θα πληρώσουν όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις.

Η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει απαλλαγή από την καταβολή πρόσθετων φόρων ή προστίμων για όσους φορολογούμενους υποβάλουν μέχρι τις 30 του μήνα αρχικές ή τροποποιητικές εκπρόθεσμες δηλώσεις φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών φόρων και τελών παρελθόντων ετών και πληρώσουν τις σχετικές οφειλές εφάπαξ ή τις ρυθμίσουν σε δόσεις.

Εξάλλου εντός του Δεκεμβρίου περίπου 1,3 εκατομμύριο πολίτες θα παραλάβουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την καταβολή του ΕΤΑΚ έτους 2009. Στο ίδιο διάστημα πάνω από 200.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η-1-2010 ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν το «λογαριασμό» του ΦΑΠ για το 2010.

Το 20% ή ολόκληρο το ποσό των πρόσθετων φόρων για την περαίωση εκκρεμών υποθέσεων της περιόδου 2000-2009, βάσει ειδικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων που πρέπει να υποβάλουν στις εφορίες μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρώσουν περίπους 500.000 φορολογούμενοι.

Χωρίς έλεγχο μπορούν να κλείσουν τις ανέλεγκτες χρήσεις τους κι όσοι είχαν εξαιρεθεί αρχικά από τη ρύθμιση, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες με ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ, καθώς και οι μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο πάνω από 20 εκατ. ευρώ και μέχρι 40 εκατ. ευρώ.

Τέλος, αυξημένα έως και 13% είναι τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2012, τα οποία θα πρέπει οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών να πληρώσουν μέχρι το τέλος του μήνα. Τα τέλη διαμορφώνονται ανάλογα με την ημερομηνία ταξινόμησης.

 

in.gr