Οι αποφάσεις του κάθε οίκου αξιολόγησης αποτελούν δική του ευθύνη, είπε την Τρίτη η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προειδοποίηση της Standard & Poor's ότι ίσως προχωρήσει σε μαζική υποβάθμιση κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Η κ. Μέρκελ είπε ότι οι ηγέτες της Eυρωζώνης θα λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών.

«Το τι κάνει ένας οίκος αξιολόγησης είναι δική του ευθύνη», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Ερωτηθείσα λίγο αργότερα σχετικά με την πιθανότητα υποβάθμισης, ανέφερε ότι δεν έχει τίποτα να προσθέσει σε όσα είχε ήδη πει.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν ήταν πάντως, επιθετική στις δηλώσεις της για τους οίκους. Αυτό συμβαίνει μάλλον γιατί η επιπλέον πίεση από την S&P θα βοηθήσει το Βερολίνο να περάσει ευκολότερα τις θέσεις του στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη της εβδομάδας.

Η προειδοποίηση της S&P θα μπορούσε να έχει θετική επίπτωση, δήλωσε ο υπεύθυνος του κόμματος της Μέρκελ (CDU) για θέματα προϋπολογισμού στη βουλή, Νόρμπερτ Μπαρθλ, διευκρινίζοντας η κίνηση της S&P μπορεί να βοηθήσει τους Μέρκελ - Σαρκοζί (ή «Μερκοζί») να προωθήσουν τις προτάσεις τους για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στη ζώνη του ευρώ.

 

in.gr