Σε κατάμεστη αίθουσα στο Ξενοδοχείο Κing George Palace πραγματοποιήθηκε  η παρουσίαση της Συμβουλευτικής Ομάδας για Έκτακτες Περιβαλλοντικές Κρίσεις των Ηνωμένων Εθνών, ενώ σε κλίμα έντονης συγκίνησης έγινε η τελετή βράβευσης ευεργετών, που συνέβαλαν καθοριστικά στην ανασυγκρότηση πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας.

Οι ειδικοί του ΟΗΕ, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα στην Αρχαία Ολυμπία, και αύριο θα περιηγηθούν σε πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας για να δουν από κοντά την πορεία του έργου αποκατάστασης βρίσκονται στη χώρα μας προσκεκλημένοι της Αναπληρώτριας Τομεάρχη Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας, και Προέδρου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου, Δικαίου, Επιστήμης και Τεχνολογίας κας. Διονυσίας Θεοδώρας Αυγερινοπούλου.

\"\"

Η ομάδα των υψηλόβαθμων εμπειρογνωμόνων από την Κοινή Περιβαλλοντική Επιτροπή, που έχει συστήσει το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP) και το Γραφείο για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων OCHA συγκεντρώνει εκπροσώπους κυβερνήσεων, φορείς χάραξης πολιτικής, ειδικούς για το περιβάλλον και εμπειρογνώμονες στη διαχείριση καταστροφών – από όλο τον κόσμο για την καλύτερη πρόληψη, ετοιμότητα και ανταπόκριση σε περιβαλλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

\"\"

Στην εκδήλωση αναγνώστηκε ευχετήριο μήνυμα, που απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος για τις εργασίες της Συνεδρίασης. Ο Επικεφαλής της Ομάδας, κ. Chris Dijkens σημείωσε: «η ομάδα μας δεν βρέθηκε τυχαία στην Αθήνα, αλλά προσκεκλημένη της κας.Αυγερινοπούλου, η οποία τον περασμένο Μάιο παρέλαβε στη Βέρνη από τα χέρια μας το περιβαλλοντικό βραβείο Green Star» για το εθελοντικό έργο της, στην ανασυγκρότηση περιοχών, που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό». Ο επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ εξήγησε ότι η κα. Αυγερινοπούλου «επέδειξε ηγετικές ικανότητες σε δράσεις ανασυγκρότησης μετά τις πυρκαγιές του 2007» και προσέθεσε ότι «ο ΟΗΕ επιδιώκει την ενίσχυση των υπηρεσιών του, που ασχολούνται με τις έκτακτες περιβαλλοντικές καταστροφές, τόσο με συνεργασίες με κράτη, διεθνείς οργανώσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις, όσο και με τον ακαδημαϊκό χώρο».

\"\"

Την ανάγκη στήριξης εκ μέρους της Ελλάδας, Περιφερειακού Κέντρου Συντονισμού Εκτάκτων Αναγκών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ επεσήμανε στην ομιλία της και η κα. Αυγερινοπούλου, η οποία έχει προτείνει την ίδρυση του με έδρα τη χώρα μας από τον περασμένο Φεβρουάριο. «Οι πυρκαγιές του 2007 μας δίδαξαν ότι είναι αναγκαία η πρόληψη, τόσο από κοινωνικής και περιβαλλοντικής άποψης, όσο και από οικονομικής. Είναι επίσης, κρίσιμης σημασίας ο καλός συντονισμός. Η χώρα μας, που βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση από άποψη γεωστρατηγική και εμφορείται από τα ανθρωπιστικά ιδεώδη και έχει επιδείξει στην πράξη την εφαρμογή της καλής γειτονίας πρέπει να στηρίξει την ίδρυση Περιφερειακού Κέντρου Συντονισμού Εκτάκτων αναγκών του ΟΗΕ με πιθανή ακτίνα δράσης την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Βόρεια Αφρική και να διεκδικήσει την έδρα του. Προσέθεσε δε, ότι μετά από πρότασή της, έντονο ενδιαφέρον να ιδρύσει παράρτημα στη χώρα μας εκδήλωσε στην ίδια, ο «Διεθνής Πράσινος Σταυρός», μη κυβερνητική οργάνωση που ίδρυσε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και δραστηριοποιείται μετά την εκδήλωση φυσικών και περιβαλλοντικών καταστροφών σε όλο τον κόσμο.

\"\"

Μήνυμα ελπίδας, αλλά και αναμνήσεις έντονης συγκίνησης προκάλεσε η βράβευση ευεργετών των πυρόπληκτων της Ηλείας. Αριστείο Αλληλεγγύης και τιμητική πλακέτα παρέλαβε η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κα. Μαριάννα Βαρδινογιάννη εκ μέρους του «Ιδρύματος Μαριάννα Βαρδινογιάννη», η οποία μαζί με τον σύζυγό της κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη ανακατασκεύασαν σε λιγότερο από δύο χρόνια την μαρτυρική Μάκιστο. Η κα. Βαρδινογιάννη μιλώντας εξήγησε ότι αυτό ήταν το καθήκον της ως Ελληνίδας και συμπλήρωσε: «Θέλαμε να βοηθήσουμε τους κατοίκους να ζήσουν ξανά στον τόπο τους, διότι η ψυχή ενός τόπου είναι οι άνθρωποί του. Όταν πήγα στη Μάκιστο, ακόμη έβγαιναν καπνοί από το χώμα. Σήμερα, το αισθάνομαι όπως και το δικό μου χωριό». Η κα. Βαρδινογιάννη συνεχάρη θερμά την κα. Αυγερινοπούλου για τη διαρκή περιβαλλοντική δράση της και έγινε αποδέκτης θερμών ευχαριστιών από τους παρευρισκόμενους κατοίκους του χωριού.

\"\"

Για την Αρτέμιδα μίλησε ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, κ.Ιωσήφ Ιωσήφ παραλαμβάνοντας το Αριστείο Αλληλεγγύης εκ μέρους της Κύπρου. Ο κ. Ιωσήφ σημείωσε ότι οι Κύπριοι αδερφοί των Ελλήνων δεν θα μπορούσαν να μην συγκινηθούν με τα όσα τραγικά συνέβησαν στην Ηλεία το 2007. Εξήγησε ότι ήταν μια απλή χειρονομία, που ξεκίνησε από τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο, που ολοκληρώθηκε επί του σημερινού προέδρου, κ. Χριστόφια. Προσέθεσε δε, ότι οι Έλληνες διαθέτουν δυνάμεις και προοπτική.

\"\"

Σε άπταιστα Ελληνικά ευχαρίστησε για το Αριστείο Αλληλεγγύης και ο Πρέσβης του Βελγίου, κ. Μαρκ Βαν Ντεν Ρεεκ, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους του Δημάρχου των Ιξέλ, κ. Βίλι Ντεκουρτί για τη στήριξη, που είχε προσφέρει σε δράσεις του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δικαίου, Επιστήμης και Τεχνολογίας για την τουριστική προβολή των πυρόπληκτων περιοχών του Δήμου Ζαχάρως. Ο κ. Πρέσβης τόνισε ότι κομίζει μήνυμα συμπαράστασης και στήριξης των Ελλήνων από τη χώρα του, που βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, σημειώνοντας ΅αυτό είναι το πραγματικό μήνυμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης΅.

Τέλος, στο πρόσωπό του κ. Δημήτριου Καυκά, Εκπρόσωπο του Πανηλειακού Συλλόγου Αμερικής και Καναδά, η κα. Αυγερινοπούλου τίμησε τους χιλιάδες αποδήμους Έλληνες, που από όλο τον κόσμο προσέτρεξαν με δωρεές, οι οποίες συγκεντρώθηκαν στο Ταμείο Μολυβιάτη.

Την Εκδήλωση για το έργο της Συμβουλευτικής Ομάδας για τις Έκτακτες Περιβαλλοντικές Κρίσεις των Ηνωμένων Εθνών, που συντόνισε ο Δημοσιογράφος της ΕΡΤ, κ. Κώστας Αργυρός και υποστήριξε ο Δρ. Χρήστος Ευθυμιόπουλος, Ερευνητής του Κέντρου Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών παρακολούθησαν δεκάδες Ηλείοι που διαμένουν στην Αθήνα, αλλά και εκπρόσωποι ερευνητικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας μας, μη κυβερνητικών οργανώσεων και μέλη ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών. Τη Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησε ο κ. Νικόλαος Καντερές, αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook