«Δεν είμαστε ούτε συμπολίτευση, ούτε αντιπολίτευση. Η ΝΔ είναι ο ρυθμιστικός παράγοντας των εξελίξεων» δήλωσε από τη Βουλή ο Αντώνης Σαμαράς, κατά την τελευταία ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού, απαντώντας στις βολές από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ περί «συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης».

Η σημερινή κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, «είναι μεταβατική κυβέρνηση, όχι συγκυβέρνηση» και τόνισε ότι «δεν δίνουμε συγχωροχάρτι στις αμαρτίες της προηγούμενης κυβέρνησης».

«Αν λέγαμε τα μισά από όσα είπε προχθές ο κ. Χρυσοχοΐδης τι θα μας λέγατε;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, «ότι δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τη θέση μας από όσα εξαρχής είχαμε διαφωνήσει;»

Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε δικαιωμένος για τις θέσεις που έχει αναπτύξει εξαρχής το κόμμα του σε ό,τι αφορά στο εφαρμοζόμενο πρόγραμμα λιτότητας. «Όχι μόνο δεν αλλάξαμε απόψεις, αλλά και οι καταστάσεις μας δικαιώνουν», είπε.

Παράλληλα, περιέγραψε με ζοφερά χρώματα την κατάσταση που διαμορφώνεται στον ευρωπαϊκό -και όχι μόνο- περίγυρο της χώρας, εκφράζοντας ανησυχία για τις εξελίξεις.

Η Ευρωζώνη -εκτίμησε ο κ. Σαμαράς- μπορεί να κατευθυνθεί σε μία γενικευμένη ύφεση, όπως συνέβη και με την Ελλάδα, λόγω των πολλών προγραμμάτων λιτότητας που εφαρμόζονται, γι’ αυτό και η προειδοποίηση της S&P, όπως συμπλήρωσε.

Ο κ. Σαμαράς ζήτησε να χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ τη δυνατότητα να αποτελέσει δανειστή έσχατης ανάγκης και εξέφρασε ανησυχία ακόμα και να δούμε «το τέλος της Ευρωζώνης», αν όλες οι χώρες του ευρώ εγκλωβιστούν στο σπιράλ λιτότητας και ύφεσης που υπήρξε και στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε τρεις προτεραιότητες: Τη βιωσιμότητα του χρέους, τη βιωσιμότητα των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων και την ανάκαμψη.

Ο ίδιος διαπίστωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2012 «διέπεται δυστυχώς από την ίδια λογική» και η ύφεση «θα είναι πιθανότατα πάνω από το 2,8% που προβλέπεται».

Ξεκαθάρισε πάντως ότι η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό -προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους- διατηρώντας τη διαφωνίες της με μέτρα που περιέχει, και τα οποία είναι ήδη ψηφισμένα.

«Δεν διαφωνούμε με τους στόχους, αλλά λέμε ανάκαμψη τώρα». Η υπεροφορολόγηση και τα χαράτσια πρέπει να σταματήσουν –είπε. Μειώσεις συντελεστών θα ζητήσουμε ευθέως, δεν θα σταματήσουμε να πιέζουμε για να το καταφέρουμε, τόνισε.

Τέλος, με αφορμή την απόφαση της Χάγης για το ελληνικό βέτο στο Βουκουρέστι, ο κ. Σαμαράς είπε ότι οι ελληνικές θέσεις είναι στέρεες. Διεμήνυσε δε ότι παραμένουν οι «κόκκινες», αλλά και οι «γαλάζιες γραμμές», όπως είπε, εννοώντας τις θεμιτές εθνικές επιδιώξεις.

«Κατά προτεραιότητα θα κηρύξουμε την ΑΟΖ». Η Ελλάδα πρέπει να ασκήσει τα δικαιώματά της και να εκμεταλλευτεί τον πλούτο της, όπως έκανε η Κύπρος, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς.


in.gr