Ανησυχίες για συγκρούσεις θρησκευτικής βίας στο Αφγανιστάν προκαλεί η διπλή βομβιστική επίθεση εναντίον σιιτών, σε ιερή για αυτούς ημέρα, στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 67 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά. Οι τραυματίες ανέρχονται σε δεκάδες, ενώ οι Ταλιμπάν έσπευσαν να ανακοινώσουν ότι δεν βρίσκονται πίσω από τις σχεδόν ταυτόχρονες εκρήξεις στην Καμπούλ και στο Μαζάρ – ι – Σαρίφ.

Στο πιο φονικό περιστατικό, βομβιστής αυτοκτονίας χτύπησε σε τέμενος που ήταν ασφυκτικά γεμάτο στην Καμπούλ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 48 πιστούς.

Η άλλη έκρηξη έγινε σχεδόν ταυτόχρονα στην πόλη Μαζάρ – ι – Σαρίφ, στα βόρεια της χώρας. Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι τόσο πολύνεκρες επιθέσεις θρησκευτικής βίας δεν έχουν προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία του Αφγανιστάν.

Αν και υπάρχουν εντάσεις ανάμεσα σε σουνίτες, που είναι η πλειονότητα του πληθυσμού, και σε σιίτες, οι περισσότερες επιθέσεις τα τελευταία χρόνια στο Αφγανιστάν είχαν στόχο κυβερνητικούς αξιωματούχους ή διεθνείς δυνάμεις.

Ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάϊ μίλησε για «φρικαλέα τρομοκρατία» και «άνευ προηγουμένου επίθεση σε μια τόσο σημαντική ημέρα για την θρησκεία στο Αφγανιστάν».

Οι επιθέσεις έγιναν στη διάρκεια της Ασούρα, της πιο ιερής ημέρας στο σιιτικό ημερολόγιο, η οποία είναι επίσημη αργία στο Αφγανιστάν. Με την Ασούρα κορυφώνεται το Μουχαράμ, ο μήνας του πένθους για το μαρτύριο του εγγονού του Προφήτη Μωάμεθ.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε, σε γραπτό e – mail, ότι οι επιθέσεις ήταν το βάναυσο «μη ισλαμικό και απάνθρωπο» έργο «εχθρών». «Το Ισλαμικό Εμιράτο (σσ όπως αυτοαποκαλούνται οι αντάρτες Ταλιμπάν) καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αυτή την επίθεση», πρόσθεσε.

Οι σχεδόν ταυτόχρονες εκρήξεις έγιναν το μεσημέρι, τοπική ώρα.

Στην Καμπούλ, η βόμβα εξερράγη κοντά σε μια ομάδα εκατοντάδων σιιτών που έψελναν στο τέμενος Αμπου Φαζάλ.
«Ημουν εκεί και έβλεπα τον κόσμο να πενθεί για την Ασούρα, όταν έγινε ξαφνικά μια τεράστια έκρηξη. Κάποιοι γύρω μου έπεσαν κάτω τραυματισμένοι. Εγώ δεν έπαθα τίποτε, σηκώθηκα όρθιος και άρχισα να τρέχω μακριά. Ηταν τρομακτικό», είπε ο αυτόπτης μάρτυρας Αχμάντ Φαουάντ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο χάος που ακολούθησε αμέσως μετά την έκρηξη, ένα κοριτσάκι ντυμένο με πράσινο σαλβάρ καμίζ (σσ την παραδοσιακή φορεσιά) στεκόταν τρέμοντας, βαμμένο στο αίμα, γύρω από ένα σωρό από άψυχα σώματα παιδιών.

Κόσμος που έκλαιγε και ολοφυρόταν είχε συγκεντρωθεί έξω από ένα αυτοσχέδιο κέντρο πρώτων βοηθειών, σε απόσταση 10 λεπτών από το σημείο της έκρηξης. «Εχασα το παιδί μου, σκοτώθηκε ο γιός μου», φώναζε μια γυναίκα.

Η αστυνομία είπε ότι απέτρεψε άλλη μια επίθεση σε διαφορετικό σημείο της πρωτεύουσας.
Φαίνεται πως η βόμβα που εξερράγη κοντά στο κεντρικό τζαμί στο Μαζάρ – ι – Σαρίφ είχε προσδεθεί επάνω σε ένα ποδήλατο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook