Μόνο με την προσκόμιση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης θα πραγματοποιείται από τις 10 Ιανουαρίου οποιαδήποτε συμβολαιογραφική πράξη για αγοραπωλησία άνω των 50 τ.μ. ή μίσθωση νέου κτιρίου. Αναβολή 6 μηνών έχει δοθεί μόνο για την ενοικίαση διαμερισμάτων και επαγγελματικής στέγης.

Όπως διευκρίνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Μαργαρίτα Καραβασίλη, ο νέος Ενεργειακός Κανονισμός και το Ενεργειακό Πιστοποιητικό θα επηρεάζουν έμμεσα και σταδιακά την αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με τη διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε το ΥΠΕΚΑ, τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης, τα οποία θα εκδίδονται από τους ενεργειακούς επιθεωρητές, θα κατατάσσουν τα κτίρια ή τις επιμέρους ιδιοκτησίες σε ενεργειακές βαθμίδες ανάλογα με την ενεργειακής τους συμπεριφορά και θα πρέπει να συνοδεύουν τα συμβόλαια για την αγορά ή μίσθωση κτιρίου.

Το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε επίσης ότι πέρασε από θετική αξιολόγηση το λογισμικό υπολογισμού της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων που υποβλήθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Ακόμη, αξιολογούνται άλλα λογισμικά που υποβάλλονται από εταιρείες και έχουν ήδη εγκριθεί αυτά που εκτελούν τους υπολογισμούς ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων κάνοντας χρήση της υπολογιστικής μηχανής του ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ.

Σημειώνεται ακόμη ότι με τη θέσπιση του ΚΕΝΑΚ σταμάτησε η διαδικασία παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που είχε ξεκινήσει με αφορμή την καθυστέρηση ενσωμάτωσης της σχετικής Οδηγίας (2002/91).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook