Το ΥΠΕΚΑ θα διασφαλίσει τον ουσιαστικό ανοιχτό διάλογο με τους φορείς και την τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής, σχετικά με την επένδυση της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», τονίζει η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη.

Η Χαλκιδική θεωρείται η πλέον πλούσια περιοχή της χώρας σε χρυσό, χαλκό και άλλα μέταλλα, αλλά το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας φαίνεται πως έχει διχάσει την τοπική κοινωνία.

Το θέμα έχει απασχολήσει πολλές φορές τη Βουλή, καθώς από τη μία πλευρά υπάρχουν οι υπέρμαχοι της επένδυσης που εκτιμούν ότι θα υπάρξει μεγάλη οικονομική ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, ενώ από την άλλη βρίσκονται εκείνοι που ανησυχούν ότι θα υπάρξει υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Πρόσφατα κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης και Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, καταγγέλλοντας ότι ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για εξαντλητική ανοιχτή διαβούλευση, αιφνιδιαστικά ανακοινώθηκε ότι η διαβούλευση μεταφέρεται στην Αθήνα σε χρόνο που θα προσδιοριστεί.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, σε απαντητικό έγγραφό της προς τους δύο βουλευτές, αναφέρει ότι το υπουργείο «αντιλαμβάνεται την αναστάτωση που δημιουργήθηκε» στην περιοχή λόγω της πρόσφατης απόφασης της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας να μεταφέρει τη διαδικασία της ανταλλαγής απόψεων σε χώρο και σε ημερομηνία που θα προσδιοριστεί, ωστόσο διαβεβαιώνει ότι η απόφαση αυτή «δεν συνιστά καμία απολύτως υπαναχώρηση, σε σχέση με τις αρχικές προθέσεις του υπουργείου».

Η κ. Μπιρμπίλη διαβεβαιώνει επίσης ότι το υπουργείο θα διασφαλίσει τον ουσιαστικό ανοιχτό διάλογο με τους φορείς και την τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής, ώστε οι τελικές αποφάσεις που θα λάβει να εγγυώνται μια πραγματική αναπτυξιακή προοπτική για την περιοχή, η οποία δεν θα αντιστρατεύεται την προστασία του περιβάλλοντος και θα εγγυάται νέες θέσεις εργασίας και «σοβαρά» αντισταθμιστικά οφέλη.

Ειδικά πάντως για την αλλαγή του τόπου και του χρόνου συνέχισης της διαβούλευσης, η υπουργός παραθέτει και το έγγραφο της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος με το οποίο η τοπική κοινωνία της περιοχής ενημερωνόταν ότι «παρά την επιθυμία του υπουργείου να πραγματοποιήσει μια ανοιχτή δημόσια διαβούλευση στη Χαλκιδική, που είχε ήδη δρομολογηθεί, o απόηχος των πρόσφατων εντάσεων δεν βοηθά στη διασφάλιση της ουσιαστικής ενημέρωσης των πολιτών και εμποδίζει τον παραγωγικό και γόνιμο διάλογο επί του περιεχομένου του επενδυτικού σχεδίου της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ».