Νέους άμεσους και έμμεσους φόρους ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και μεγάλες περικοπές προβλέπει ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση της Ιρλανδίας την Τρίτη με σκοπό τη μείωση του ελλείμματος.

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει μεταξύ άλλων μειώσεις στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και στα επιδόματα που δίνονται σε πολύτεκνες οικογένειες.

Συγκεκριμένα οι δαπάνες για την υγεία θα μειωθούν κατά 543 εκατομμύρια, οι προνοιακές δαπάνες κατά 475 εκατομμύρια και οι δαπάνες για τις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων 400 εκατομμύρια. Θα περικοπούν ακόμη 6.000 θέσεις εργασίας από το Δημόσιο.

Συνολικά οι περικοπές θα φτάσουν τα 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε το έλλειμμα να ανέλθει στο 8,2%, ποσοστό μικρότερο από το αρχικά προβλεπόμενο (8,6%). Το έλλειμμα για το 2011 θα ανέλθει στο 10,1%.

Ανάμεσα στα μέτρα είναι ακόμη και η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2% στο 23% που θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία 670 εκατομμύρια ευρώ.

«Καμία κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τη δημοφιλία της, δεν θέλει να γίνει κομιστής κακών ειδήσεων. Οι επιλογές μας όμως είναι περιορισμένες», υπογράμμισε τη Δευτέρα ενώπιον του Κοινοβουλίου ο υπουργός Δημοσίων Εξόδων και Μεταρρυθμίσεων Μπρένταν Χάουλιν.

Πρόκειται για τον τέταρτο συνεχόμενο προϋπολογισμό λιτότητας που κατατίθεται στη χώρα η οποία από το τέλος του 2010 έχει ενταχτεί σε μηχανισμό στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση του Έντα Κένι εκτιμά ότι θα είναι ο βαρύτερος του προγράμματος προσαρμογής με ορίζοντα το 2015 αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη τον επόμενο χρόνο. Ο ίδιος μάλιστα με τηλεοπτικό μήνυμα την Κυριακή προειδοποίησε τους συμπολίτες του για τις άσχημες ειδήσεις του προϋπολογισμού.

Πάντως παρά τις περικοπές οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες είναι μάλλον σπάνιες.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook