Ο ιαπωνικός οίκος Nomura εμφανίζεται επίσης ιδιαίτερα ανήσυχος για το ενδεχόμενο διάσπασης της Ευρωζώνης. Σε τελευταία του ανάλυση, μάλιστα, υπολογίζει πως με δεδομένη τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας σε συνδυασμό με το πληθωριστικό σοκ που θα προκύψει ύστερα από μια ενδεχόμενη διάλυση του ευρώ, το νέο ελληνικό εθνικό νόμισμα θα πρέπει να υποτιμηθεί κατά 57,6%, σε ορίζοντα πενταετίας, και να διαμορφωθεί σε ισοτιμία 0,57 δολαρίων. 

Υπενθυμίζεται πως και η Deutsche Bank, αν και εκτιμά πως η Ελλάδα δεν θα εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη, συγκαταλέγει το ενδεχόμενο αυτό σ' έναν από τους σημαντικούς κινδύνους για το 2012, όπως αναφέρεται σε άρθρο της imerisias.gr.

Schroders: Εκτός ευρώ αλλά όχι άμεσα

Η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από το ευρώ μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, αλλά είναι πιθανότερο να το πράξει σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα εκτιμά ο επενδυτικός οίκος Schroders, που διαχειρίζεται περί τα 286 δισ. δολάρια. 

Ο οίκος, που έχει μειώσει την έκθεσή του σε μετοχές, ενώ έχει αυξήσει τις θέσεις του σε χρυσό και μετρητά προβαίνει σε ασκήσεις επί χάρτου για το ενδεχόμενο διάλυσης της Ευρωζώνης, αποτυπώνοντας την ανησυχία τους για το εύρος της ύφεσης στην αναπτυγμένη Δύση και για το ενδεχόμενο αποτυχίας των Ευρωπαίων να απαντήσουν αποτελεσματικά στην κρίση χρέους.