Την κατάργηση της πορνείας μέσω ενός νομοσχεδίου που θα ποινικοποιεί το σεξ επί πληρωμή εξετάζει το γαλλικό κοινοβούλιο. Οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν τη συμβολική απόφαση μιας διακομματικής επιτροπής, η οποία εάν υπερψηφιστεί θα την ακολουθήσει η διενέργεια σχετικού νομοσχεδίου εντός του Ιανουαρίου.

Η απόφαση υποστηρίζει την κατάργηση της πορνείας, σε μια εποχή κατά την οποία «φαίνεται να αποτελεί ρουτίνα στην Ευρώπη». Δεν συμφωνούν όμως όλοι οι βουλευτές με αυτή την άποψη, καθώς κάποιοι υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργατριών στη βιομηχανία του σεξ, που στη Γαλλία υπολογίζονται σε περίπου 20.000.

Η ποινικοποίηση των πελατών είναι «ο καλύτερος τρόπος να δούμε την πορνεία να μειώνεται στη Γαλλία, δεδομένου ότι σε όλες τις χώρες που έχουν υιοθετήσει ρυθμιστικές διατάξεις για αυτή τη δραστηριότητα έχει σημειωθεί αύξησή της.»

Το 1999, η σουηδική κυβέρνηση υιοθέτησε μια παρόμοια νομοθεσία για να ποινικοποιήσει τους πελάτες στης βιομηχανίας του σεξ, ενώ παράλληλα απάλλαξε από οποιαδήποτε ποινική κύρωση τις εργάτριες του κλάδου.

Όμως υπό την υπάρχουσα γαλλική νομοθεσία σχετικά με το ακανθώδες ζήτημα της πορνείας, η Γαλλία ουσιαστικά φιλοδοξεί στην κατάργησή της, όμως η ίδια η πράξη της πορνείας δεν αποτελεί έγκλημα. Η πορνεία διώκεται μόνο όταν διαταράσσει τη δημόσια τάξη, ενώ ο πελάτης αντιμετωπίζει δίωξη μόνο εάν η πόρνη είναι ανήλικη ή «ιδιαιτέρως ευάλωτη», εξαιτίας ενδεχόμενης ασθένειας, κλπ. Παράλληλα, η μαστροπεία τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από ένα έως επτά έτη, ενώ κάθε χρόνο σημειώνονται στη Γαλλία περίπου 1.000 σχετικές καταδίκες.

Σύμφωνα την Ντανιέλ Μπουσκέ, τη βουλευτή των Σοσιαλιστών που βρίσκεται επικεφαλής του κινήματος για την κατάργηση της πορνείας, το νέο νομοσχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει ποινή εξάμηνης φυλάκισης και πρόστιμα ύψους έως 3.000 ευρώ για τους πελάτες.

Από την πλευρά του, ο Γκι Ζοφρουά, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και επίσης μέλος της επιτροπής, υποστήριξε ότι ότι τα πολιτικά κόμματα έφτασαν σε συμφωνία σχετικά με το θέμα, διότι αφενός πρόκειται για ζήτημα «δημοκρατικής ηθικής» και αφετέρου ένα στις δέκα πόρνες είναι θύματα τράφικινγκ. «Από τούδε και στο εξής η πορνεία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως βία εναντίον των γυναικών και αυτή η πρακτική θεωρείται πλέον απαράδεκτη από όλους», δήλωσε.

Παρόλα αυτά, το γαλλικό σωματείο των εκδιδομένων γυναικών με την ονομασία «Στρας» ζήτησε από τα μέλη του να συγκεντρωθούν έξω από το κοινοβούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το προτεινόμενο νομοσχέδιο. Οι συνδικαλίστριες της βιομηχανίας του σεξ διαχωρίζουν την συναινετική πορνεία και τη διακίνηση γυναικών με σκοπό την έκδοσή τους και εκφράζουν φόβους ότι η μείωση των πελατών μπορεί να οδηγήσει τις πόρνες στην αποδοχή ριψοκίνδυνων συναλλαγών.

Μάλιστα, το Στρας απηύθυνε επιστολή στο γαλλικό κοινοβούλιο, κατηγορώντας τους πολιτικούς ότι αντιμετωπίζουν τις πόρνες «σαν περιθωριακά άτομα η φωνή των οποίων δεν δικαιούται να ακουστεί».

(Βήμα)