Μία «σιδηρά κυρία» ανεβάζει και πάλι το θερμόμετρο στην περιοχή του Νότιου Ατλαντικού, όπως έκανε η Μάργκαρετ Θάτσερ με τον 10ήμερο πόλεμο του 1982.

Μνήμες από την ένταση που οδήγησε στην στρατιωτική επέμβαση των Βρετανών στα Φόκλαντ ξυπνούν στον νότιο Ατλαντικό το τελευταίο διάστημα, με την τακτική της Κίρχνερ να επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα.

Ηδη από πέρυσι, η κυβέρνηση της Αργεντινής έχει ζητήσει από τα πλοία που διαπλέουν το θαλάσσιο χώρο μεταξύ των Μαλβίνων (όπως ονομάζει τα Φόκλαντ) και των νησιών της Νότιας Γεωργίας και Σάντουιτς, να έχουν εξασφαλίσει πρώτα άδεια διάπλου από τα νερά που ανήκουν στη δική της δικαιοδοσία.

Το μέτρο αυτό αφορά και τα αλιευτικά ανοιχτής θαλάσσης που ψαρεύουν σε ακτίνα 200 ναυτικών μιλίων γύρω από τα Φόκλαντ, για τα οποία άδειες αλιείας εκδίδει η κυβέρνηση του νησιού, που υπάγεται στην βρετανική επικράτεια.

Το τελευταίο διάστημα ωστόσο, τα περιπολικά της Αργεντινής παρενοχλούν σταθερά τα ισπανικά κυρίως αλιευτικά. «Σε μία σειρά συμβάντων τους τελευταίους μήνες, η ακτοφυλακή και το ναυτικό της Αργεντινής προσεγγίζουν σκάφη που κινούνται στο χώρο μεταξύ των Φόκλαντ και του Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης, λέει στο Reuters o Μάικ Σάμερς της τοπικής κυβέρνησης. «Χαιρετούν τα σκάφη και ζητούν πληροφορίες όπως ο αριθμός διαβατηρίου του καπετάνιου, με σκοπό να τους αποθαρρύνουν», όπως υποστηρίζει.

\"Κόντρα

Μάλιστα, η Τέλεγκραφ γράφει ότι δυνάμεις της Αργεντινής επιβιβάστηκαν σε 12 αλιευτικά στις εκβολές του Λα Πλάτα και ενώ κατευθύνονταν στα Φόκλαντ, ενώ υπήρξε και επίσημη προειδοποίηση στην ομοσπονδία τους.

Την ίδια ώρα, στον Τύπο έχει ξεκινήσει η φιλολογία για μία πιθανή επανάληψη της 10ήμερης σύρραξης του 1982, όταν η «Σιδηρά Κυρία» της Βρετανίας, η Μάργκαρετ Θάτσερ, απάντησε δυναμικά στην κατάληψη των νησιών από δυνάμεις της χουντικής κυβέρνησης Γκαλτιέρι.

Οπως ήταν αναμενόμενο για την Βρετανία, ενεπλάκη και η βασιλική οικογένεια, καθώς ο πρίγκηπας Ουίλιαμ, που υπηρετεί τη θητεία του στη RAF, πρόκειται να πάει στην περιοχή των Φόκλαντ το Φεβρουάριο στο πλαίσιο ασκήσεων.

Από την άλλη πλευρά, η Χριστίνα Κίρχνερ, πρόεδρος της Αργεντινής, κέρδισε το Σαββατοκύριακο την στήριξη των χωρών της Νοτίου Αμερικής, στη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη Βενεζουέλα.

Η Κίρχνερ επαναφέρει σταθερά το θέμα της κυριαρχίας των Φόκλαντ, πιέζοντας και με την απειλή διακοπής της μόνης εναέριας σύνδεσής τους, που πραγματοποιείται μέσω Αργεντινής από το 1999.

(Έθνος)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook