Την ανάληψη πρωτοβουλιών από τους πολίτες και τους φορείς με σκοπό τη διεκδίκηση της εγγραφής της Κρητικής Διατροφής στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά προτείνει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Ψιλάκης

Η πρώτη συνάντηση θα γίνει τη Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα Ανδρόγεω του δήμου Ηρακλείου στο πλαίσιο σεμιναρίου των ξεναγών της Κρήτης και της Σαντορίνης στο οποίο έχει κληθεί να είναι εισηγητής. Ο κ. Ψιλάκης αποφάσισε να επεκτείνει την εισήγηση του στην τεκμηρίωση της πολιτιστικής αυτοτέλειας και της μοναδικότητας της Κρητικής Διατροφής.

«Νομίζω ότι η τεκμηρίωση αυτή μπορεί να αποτελέσει και τη βάση για μια ουσιαστική διεκδίκηση της Κρήτης προκειμένου να εγγραφεί αυτοτελώς το διατροφικό μας πρότυπο στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Η αναγνώριση της αποκαλούμενης «Μεσογειακής Διατροφής» δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για τη συνέχεια» τονίζει ο κ Ψιλάκης.

«Η πρότασή μου, επισημαίνει, στηρίζεται στην αξιοποίηση των τροφοσυλλεκτικών και των τροφοπαρασκευαστικών πρακτικών που αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη και συσσωρευμένη εμπειρία αιώνων, μοναδική στην ιστορία των πολιτισμών. Παράλληλα, περιλαμβάνει τους τρόπους κατανάλωσης της τροφής, τα συμβολικά συστήματα που τη διέπουν, καθώς και το κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο της»

Να σημειωθεί ότι ο Νίκος Ψιλάκης είχε παραδώσει ιδιοχείρως στην Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου τον περασμένο Αύγουστο στοιχεία της πρότασης για την Κρητική Διατροφή.

Όπως επισημαίνει ο κ. Ψιλάκης, «η πρόταση για ένταξη στον κατάλογο της UNESCO δεν αποτελεί πανάκεια. Χρειάζεται δράση και εδώ. Να μη σταματήσει η μετάδοση της λαϊκής σοφίας που διασώθηκε ως στοιχείο του προφορικού πολιτισμού μας. Και παράλληλα να σταματήσει η καταλήστευσή ενός πολιτισμικού πόρου πάνω στον οποίο μπορεί να στηριχτεί ένα κομμάτι του οράματος για την ανάπτυξη της Κρήτης»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook