Το ποσό των 52,29 δισ. δολαρίων διένειμε σήμερα Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω δύο πράξεων ανταλλαγής νομισμάτων (dollar swap operations).

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, η ΕΚΤ χορήγησε σε 34 τράπεζες 50,685 δισ. δολ. μέσω swap 84 ημερών με σταθερό επιτόκιο 0,59% και σε 5 τράπεζες 1,602 δισ. δολ. μέσω swap 7 ημερών με επιτόκιο 0,58%.

Πρόκειται για την πρώτη πράξη ενίσχυσης της ρευστότητας σε δολάρια από τη συμφωνία της 30ης Νοεμβρίου των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών για τη μείωση του κόστους δανεισμού σε νόμισμα των ΗΠΑ.

Το συνολικό ποσό που χορήγησε η ΕΚΤ ξεπέρασε τις εκτιμήσεις καθώς αναλυτές προέβλεπαν αύξηση της ζήτησης από 10 έως 25 δισ. δολ. Πριν τη συμφωνία των κεντρικών τραπεζών η ζήτηση ανερχόταν συνήθως περίπου στα 1 δισ. δολ.

Ωστόσο για ορισμένους άλλους αναλυτές η ζήτηση είναι ακόμα χαμηλή καθώς ορισμένες τράπεζες δεν μπορούν να διαθέσουν επαρκείς εγγυήσεις για να δανειστούν από τις κεντρικές τράπεζες.

Ορισμένοι ειδικοί περιμένουν η ΕΚΤ να ανακοινώσει την Πέμπτη χαλάρωση των κανονισμών για τις εγγυήσεις ώστε να διευκολύνει το δανεισμό σε δολάρια.

Σημειώνεται πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται δολάρια για τη χρηματοδότηση των εκτός ευρώ δραστηριοτήτων τους και συνήθως ανταλλάσουν ευρώ για δολάρια με άλλες τράπεζες χωρίς να απαιτούνται εγγυήσεις.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook