Η προειδοποίηση της Goldman Sachs προς τις αγορές να κρατάνε «μικρό» καλάθι για την ευρωπαϊκή σύνοδο και κυρίως οι δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία γύρισαν το κλίμα στα χρηματιστήρια.

Σύμφωνα με αρμόδιους Γερμανούς αξιωματούχους, οι οποίοι, πάντως, παραμένουν ανώνυμοι, το Βερολίνο εκφράζει απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής και γιατί θεωρεί ότι δεν μπορεί να λειτουργήσουν παράλληλα ο προσωρινός (EFSF) με τον μόνιμο (ESM) μηχανισμό στήριξης των οικονομιών της Ευρωζώνης αλλά και γιατί εκφράζουν αμφιβολίες για το μέγεθος συμμετοχής του ΔΝΤ στους νέους σχεδιασμούς.

Έτσι, έπειτα από αρκετές ώρες ανόδου, το Μιλάνο χάνει πάνω από 2%, η Γερμανία πάνω από 1% ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στο Παρίσι.

Το spread στα ιταλικά ομόλογα αυξήθηκε κατά 30 μονάδες φθάνοντας την απόδοση σε 396 μονάδες, δηλαδή ένα επιτόκιο πάνω από 6%, ενώ πιέσεις εκδηλώνονται και στα ισπανικά ομόλογα, όπου το spread έχει αυξηθεί κατά 25 μονάδες, φθάνοντας στις 337 μονάδες.

Το ελληνικό spread έχει εκτοξευθεί, χωρίς πράξεις, στις 3.160 μονάδες, ενώ το ευρώ υποχωρεί στα 1,3340 δολάρια.
Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρά κέρδη της τάξης του 0,50% με μια μικτή εικόνα, καθώς σημειώνονται σποραδικές αγορές σε επιλεγμένες μετοχές.

Αμετάβλητη η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 1,86 ευρώ. Πτώση πάνω από 3% στην Alpha Bank – άνω του 2,5% η πτώση σε Ταχυδρομικό και Eurobank. Πτώση 2,59% για την Ελλάκτωρ.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook