«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη στις οποίες θα κληθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να δώσουν λύση είναι σύνθετες και αποκλείουν εύκολη λύση», τονίζει σε ανάλυσή της με ημερομηνία 5 Δεκεμβρίου η ελβετική τράπεζα UBS.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της UBS, Larry Hatheway, έγιναν λάθη από την αρχή, ανάμεσά τους και η ένταξη κάποιων χωρών, ενώ, όπως τονίζει, «είναι εμφανής η έλλειψη κατάλληλου πλαισίου για τη διαχείριση των ανισορροπιών και την απουσία ανάπτυξης».

Παρόλα αυτά ο Larry Hatheway δε θεωρεί ότι πρέπει να διασπαστεί η Ευρωζώνη -παρότι θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο-, αλλά αντιθέτως, προτείνει την διόρθωση των προβλημάτων.

Όπως υποστηρίζει σε μια διάσπασης, οι μέχρι τώρα προβλέψεις είναι συντηρητικές, «τα πραγματικά κόστη θα είναι μεγαλύτερα».

Απαντώντας στο ερώτημα «είναι μόνο η Ελλάδα, γιατί ανησυχείτε;», ο αναλυτής τονίζει ότι «η Ελλάδα αποκλείεται να είναι καλύτερα εκτός ευρωζώνης», ενώ κάνει αναφορά στην υποχρεωτική μετατροπή των τραπεζικών καταθέσεων και στους αυστηρούς ελέγχους των κεφαλαίων για την πρόληψη της μαζικής φυγής κεφαλαίων στην περίπτωση που επιβληθεί μια «νέα δραχμή».

Επίσης, μιλά για υποτίμηση της δραχμής στις αγορές συναλλάγματος και για συνεχείς χρεοκοπίες στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, υπογραμμίζει πως εκτός από τις ζημιές που θα προκαλέσει στην Ελλάδα μια έξοδο από το ευρώ, κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει «με αφέλεια» ότι θα είναι «μόνο» η Ελλάδα που θα εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook