Η Energean Oil & Gas ολοκλήρωσε τη νέα γεώτρηση PA-35 στο κοίτασμα του Πρίνου. Πρόκειται για την πρώτη γεώτρηση στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος “Prinos 5000”, με στόχο την αύξηση της ημερήσιας παραγωγής στα 5.000 βαρέλια εντός της τρέχουσας χρονιάς. Το εν λόγω πρόγραμμα αφορά σε επενδύσεις ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων εντός του 2011.

Ο πρωταρχικός στόχος της γεώτρησης PA35 ήταν η παραγωγή πετρελαίου από τους μέχρι σήμερα ανεκμετάλλευτους ορίζοντες B και C του κοιτάσματος του Πρίνου, οι οποίοι προέκυψαν κατόπιν μακρόχρονης μελέτης της αμιγώς ελληνικής ομάδας μηχανικών και γεωεπιστημόνων της Εταιρείας και της θυγατρικής της Kavala Oil. Η ομάδα ουσιαστικά προσδιόρισε, σχεδίασε, επεξεργάστηκε και ερμήνευσε τα δεδομένα χρησιμοποιώντας άριστη μεθοδολογία και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας ορίζοντας νέους γεωτρητικούς στόχους.

Ειδικότερα, κατόπιν μιας εκτεταμένης περιόδου προετοιμασίας, πραγματοποιήθηκε η γεώτρηση σε βάθος 2.327 μέτρων με το γεωτρύπανο τύπου Jack Up GSP Saturn και στη συνέχεια ακολούθησε η τοποθέτηση του αναγκαίου παραγωγικού εξοπλισμού. Τις εργασίες της γεώτρησης οι οποίες ολοκληρώθηκαν σε διάστημα 25 ημερών προηγήθηκε η απαιτούμενη προετοιμασία του έργου η οποία διήρκησε 45 ημέρες, ενώ η έναρξη της παραγωγής υλοποιήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου.

Με την ολοκλήρωση της γεώτρηση PA-35, η οποία είχε εγκαινιαστεί από τον υφυπουργό Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννη Μανιάτη, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 1.000 βαρέλια, ενώ συνολικά η ημερήσια παραγωγή ανέρχεται πλέον στα 3.000 βαρέλια. Παράλληλα, από την εν λόγω γεώτρηση υπολογίζεται ότι θα παραχθούν αποθέματα της τάξεως των 1,8 εκατομμυρίων βαρελιών στην επόμενη τετραετία.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την εξέλιξη της νέας γεώτρησης στο κοίτασμα του Πρίνου που ακόμα και σήμερα με τις κατάλληλες επενδύσεις συνεχίζει να είναι παραγωγικό.
Οι συνεχείς επενδύσεις σε ότι αφορά τις γεωτρήσεις είναι ο μοναδικός δρόμος για την διατήρηση της παραγωγής και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και των θέσεων εργασίας της Εταιρείας. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή που έχει αποδειχθεί επιχειρηματικά τεκμηριωμένη και εκ του αποτελέσματος ορθή, καθώς από το 2008 έχει επιτευχθεί ο τριπλασιασμός της παραγωγής, μέσα από ένα πρόγραμμα επενδύσεων που πλέον έχει ξεπεράσει τα $100 εκατομμύρια.
Παράλληλα, υπάρχει ένας επιπλέον λόγος που αισθανόμαστε υπερήφανοι και δικαιωμένοι και αφορά στην επένδυση που έχουμε κάνει σε ανθρώπινο δυναμικό, χτίζοντας μια ελληνική ομάδα μηχανικών και γεωεπιστημόνων ικανή να αναλάβει και να υλοποιήσει σύνθετα προγράμματα γεωτρήσεων. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις επενδύσεις εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες προυποθέσεις.
», δήλωσε ο κ. Μαθιός Ρήγας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Oil & Gas.

Σχολιάζοντας την ολοκλήρωση της γεώτρησης PA-35, o κ. Βαγγέλης Παππάς, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Kavala Oil είπε: «Για τους εργαζόμενους και ειδικά τους ανθρώπους που κοπιάζουν καθημερινά στην παραγωγή, η επιτυχής ολοκλήρωση κάθε νέας γεώτρησης αντιπροσωπεύει όχι μόνο την πλήρωση ενός επιχειρησιακού στόχου αλλά και μια διαχρονική δικαίωση της πίστης τους στην Εταιρεία και στην προοπτική της.
Σήμερα, αντιμετωπίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη εργασιακή αυτοπεποίθηση και χαιρόμαστε που οι επενδύσεις και οι συνεχείς προσπάθειες εξέλιξης όλων μας, δημιουργούν τις συνθήκες για “φυγή μπροστά” αλλά και μακροχρόνια προοπτική απασχόλησης.
Η παραγωγή αυξήθηκε αλλά θεωρούμε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού, καθώς έχουμε ζήσει στο παρελθόν τις συνέπειες της ευκαιριακής αντιμετώπισης της λειτουργίας της Εταιρείας: Σήμερα, τώρα, διεκδικούμε το δικαίωμα στις επενδύσεις, το δικαίωμα στην εργασία. Μπροστά μας βρίσκεται πλέον, το έργο της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου. Εκεί πλέον, θα ρίξουμε το βάρος και θα επικεντρώσουμε τις δυνάμεις μας.
»

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook