Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος και υπέρμαχος κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’70 της εισόδου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βαλερί Ζισκάρ Ντεστέν, τώρα με μία συνέντευξη- βόμβα στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, εξέφρασε την άποψη πως η Αθήνα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, ώστε να αποφύγει τον πόνο που θα προκληθεί στους πολίτες από την ύφεση.

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά είναι πολύ δύσκολο να επιτύχει την οικονομική ανάκαμψη με ένα τόσο ισχυρό νόμισμα», υποστήριξε ο 85χρονος Ντεστέν και πρόσθεσε: «Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσει ένα εθνικό νόμισμα για ένα χρονικό διάστημα ή να έχει τη σιγουριά ενός ισχυρού νομίσματος; Είναι επιλογή της Ελλάδας».

Μάλιστα, υποστήριξε πως αν η Ελλάδα είχε κρατήσει τη δραχμή, μέχρι τώρα θα την είχε υποτιμήσει γύρω στο 40% με 50%. Εξέφρασε δε, τον φόβο πως ο ελληνικός λαός δεν θα δεχτεί τώρα την υποτίμηση στο εσωτερικό της κατά 40%, υποτίμηση που την έχει ανάγκη η οικονομία της χώρα. «Αυτή η προσέγγιση έχει τεράστιο ανθρώπινο, κοινωνικό και πολιτικό κόστος», επεσήμανε.

Από την άλλη, υπογράμμισε πως η Ελλάδα αναμφίβολα παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε εντός είτε εκτός ευρώ. Όσο για την προσέγγιση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί ότι θα ήταν καταστροφή για την ευρωζώνη, αν κάποιο μέλος της αποχωρούσε, ανέφερε: «Κάνει λάθος».

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook