«Θύμα» της οικονομικής κρίσης οι γεννήσεις: αυτό υποστηρίζουν οι ειδικοί, οι οποίοι διαπιστώνουν το τελευταίο διάστημα μείωση στις γεννήσεις γεγονός που το αποδίδουν μεταξύ άλλων και στα οικονομικά προβλήματα που προβληματίζουν τα νέα ζευγάρια.

Είναι ενδεικτικό ότι έχουν μειωθεί κατά 10% οι γεννήσεις, με αποτέλεσμα να εντείνεται το δημογραφικό πρόβλημα στην χώρα μας.

Όμως, η «γονιμότητα έχει σημασία» τόνισε χθες ο καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Ταρλατζής.

Αναφερόμενος στα ευρήματα διεθνής μελέτης, ένα στα έξι ζευγάρια στην Ευρώπη αντιμετωπίζει προβλήματα σύλληψης σήμερα, το οποίο σε παγκόσμιο επίπεδο μεταφράζεται σε 80 εκατομμύρια ανθρώπους με προβλήματα υπογονιμότητας.

Μόνον το 2003, το συνολικό ποσοστό γονιμότητας στην ΕΕ των 27 μειώθηκε σε 1,47 γεννήσεις ζώντων νεογνών ανά γυναίκα.

Στην ανάπτυξη της υπογονιμότητας, όπως διευκρίνισε ο κ. Ταρλατζής, συντελεί (πέραν τον ιατρικών λόγων) και το φαινόμενο της επιβράδυνσης της αναπαραγωγής – οι γυναίκες δηλαδή, μεταθέτουν την μητρότητα για αργότερα εξ’ αιτίας για παράδειγμα οικονομικών ή επαγγελματικών λόγων.

Όπως όμως προκύπτει από τα στοιχεία της ίδιας έκθεσης μόνο το ένα τρίτο από τις γυναίκες άνω των 40 ετών θα μείνει έγκυος μετά από τρία χρόνια σεξουαλικών επαφών χωρίς προφυλάξεις.

Η Ιατρική Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή αποτελεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, την απάντηση αφού με την βοήθειας της έχουν γεννηθεί 3,75 εκατομμύρια μωρά σε χρονικό διάστημα 32 χρόνων.

Παρόλα αυτά σε ό,τι αφορά την χώρα μας, οι θεραπείες γονιμότητας παραμένουν ακριβές, γεγονός που αποτελεί ένα ακόμη «μείον» για τα νέα ζευγάρια.

«Όσο περνά ο καιρός το κράτος, μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, δείχνει να έχει την διάθεση να ξεκινήσει μία προσπάθεια, ώστε να κάνει την θεραπεία αυτή λίγο πιο προσβάσιμη σε όσο το δυνατόν περισσότερα ζευγάρια. Το ΙΚΑ και τώρα και τα υπόλοιπα ταμεία καλύπτουν το 90% του φαρμακευτικού κόστους και αυτό είναι μία μεγάλη πρόοδος», υπογράμμισε ο κ. Ταρλατζής.

Και πρόσθεσε: «Έχουμε όμως μείνει πίσω στην κάλυψη του ιατρο-εργαστηριακού κόστους – το σχετικό σχέδιο νόμου το έχω ακόμη στο συρτάρι μου. Και παρόλο που η οικονομική κρίση είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, το ποσό που απαιτείται για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι μικρότερο της προσδοκώμενης απόδοσης».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook