Για εμπαιγμό από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τις κρατικές υπηρεσίες κάνουν λόγο οι ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ της Κρήτης καθώς δεν έχουν λάβει την παραμικρή ενημέρωση για το φλέγον θέμα της σύμβασης για τη μεταφορά μαθητών. Έχει ήδη λήξει το τελεσίγραφο που είχαν θέσει για τη διακοπή της μεταφοράς των μαθητών από τις 3 Δεκεμβρίου.

Περιμέναμε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα την απόφαση για ανατροπή της αρχικής αρνητικής γνωμοδότησης. Ξέραμε ότι η απόφαση θα έβγαινε την Παρασκευή και δώσαμε περιθώριο μέχρι τη Δευτέρα. Πήραμε τηλέφωνο τη Δευτέρα και μας είπαν για Τρίτη, πήραμε την Τρίτη και μας είπαν για Τετάρτη και τελικά χθες μας είπαν πως αυτές οι αποφάσεις θέλουν ένα μήνα για να εκδοθούν», λέει στο Flashnews.gr ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ηρακλείου Λασιθίου Μανώλης Χαχλιούτης.   

Στα σπίτια τους 15.000 μαθητές

Υπενθυμίζεται ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει κληθεί να αποφασίσει επί της ένστασης που κατέθεσε η Περιφέρεια Κρήτης για την πρώτη αρνητική απόφαση του επιτρόπου του Συνεδρίου ως προς τη συναφθείσα σύμβαση για τη μεταφορά των μαθητών απομακρυσμένων περιοχών από και προς τα σχολεία τους. Η σύμβαση είχε αρχικώς απορριφθεί με «αστεία» επιχειρήματα, όπως λένε οι ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ, αφού μεταξύ άλλων η υπογραφή κόλλησε και στα δελτία τεχνικού ελέγχου των οχημάτων, τη στιγμή που όλα τα λεωφορεία είναι ελεγμένα από το ΚΤΕΟ.  

«Χωρίς τη σύμβαση υπογεγραμμένη είναι αδύνατον να δανειοδοτηθούμε από τις τράπεζες για να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας. Μεταφέρουμε καθημερινά γύρω στους 15.000 μαθητές σε όλη την Κρήτη και τα έξοδα μόνο για το πετρέλαιο των οχημάτων είναι 350.000 ευρώ σε μηνιαία βάση» τονίζει ο κ. Χαχλιούτης και υπενθυμίζει πως δικαιολογημένα οι τράπεζες δε δίνουν δάνειο χωρίς τη σύμβαση υπογεγραμμένη. «Την προηγούμενη χρονιά το Υπουργείο μείωσε αιφνιδιαστικά τη χρηματοδότηση και απέδωσε μόνο το 70%. Έτσι δεν καταφέραμε να αποπληρώσουμε το δάνειο που είχαμε πάρει τότε  και ασφαλώς πλέον καμία τράπεζα δεν μας εμπιστεύεται..»

Δεν πάει άλλο…

Το θέμα έχει τεθεί μέχρι και στον υφυπουργό Εσωτερικών Πάρη Κουκουλόπουλο ενώ την Τετάρτη, μετά και τη νέα αναβολή της απόφασης ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ηρακλείου Λασιθίου απευθύνθηκε προσωπικά στον Περιφερειάρχη Κρήτης και τους βουλευτές του Ηρακλείου θέτοντας όλους προ των ευθυνών τους. «Βρισκόμαστε κυριολεκτικά στο “και πέντε”. Έχει ήδη λήξει το τελεσίγραφο που θέσαμε και είμαστε ένα βήμα πριν την οριστική διακοπή των μαθητικών δρομολογίων. Συναισθανόμαστε τον κοινωνικό μας ρόλο και για αυτό συνεχίζουμε αν και μπαίνουμε μέσα. Τα έξοδα και τα χρέη όμως τρέχουν και δεν μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε» λέει στο Flashnews.gr ο κ. Χαχλιούτης.

Οι διοικήσεις των δύο ΚΤΕΛ της Κρήτης βρίσκονται κυριολεκτικά με το ακουστικό στο χέρι και φαίνεται πως καθοριστικό για τις εξελίξεις θα είναι το τέλος της εβδομάδας που ήδη πλησιάζει.  Ήδη έχουν δημιουργηθεί προβλήματα με τα μαθητικά δρομολόγια σε Επισκοπή και Κοκκίνη Χάνι καθώς και το δρομολόγιο μεταφοράς μαθητών με ειδικές ανάγκες, που μεταφέρονται με ειδικό ταξί, τα οποία στην ουσία έχουν διακοπεί και εδώ και αρκετές μέρες οι γονείς αναγκάζονται να μεταφέρουν με τα δικά τους οχήματα τα παιδιά τους στο σχολείο.

 

Μάριος Διονέλλης