Από το 2015 τελικά θα ισχύσει η υποχρέωση ηλεκτρονικής σήμανσης των προβάτων που γεννήθηκαν πριν τις 31 Δεκεμβρίου του 2009, καθώς η Κομισιόν δέχτηκε σχετικό αίτημα που είχε υποβάλει η Βρετανία.

 Έτσι, τα πρόβατα που έχουν γεννηθεί πριν από το 2010, θα μπορούν να διατηρήσουν τα συμβατικά τους ενώτια και οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να συνεχίσουν να καταγράφουν και να αναφέρουν τις κινήσεις τους όπως έκαναν ως τώρα, όχι μεμονωμένα αλλά ανά κοπάδι.

Την απόφαση για αναβολή του μέτρου έλαβε η Μόνιμη Επιτροπή για τη Διατροφική Αλυσίδα και την Υγεία των Ζώων της Κομισιόν την Τρίτη.

Σημειώνεται πάντως ότι μετά το 2015 δεν θα δοθεί καμία επιπλέον παράταση, αν και ο αριθμός των ζώων που θα πρέπει να σημανθούν θα έχει μειωθεί σημαντικά, και συνεπώς το κόστος για τους παραγωγούς θα είναι πολύ μικρότερο.

Ο Βρετανό υφυπουργό Γεωργίας, Τζιμ Πέις εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναβολή. Όπως είπε στους δημοσιογράφους, «Στο τρέχον οικονομικό κλίμα δεν είναι ούτε εφικτό ούτε πρακτικό να σημανθούν ηλεκτρονικά τα εκατομμύρια πρόβατα που γεννήθηκαν πριν από την θέσπιση της ηλεκτρονικής σήμανσης».

(agronews.gr)