Πτωτική πορεία ακολουθούν οι τιμές στο ελαιόλαδο. Ενδιαφέρον της αγοράς δεν υπάρχει και όπου γίνονται αγοραπωλησίες έχουν μειωμένες τιμές. Αυτή η κατάσταση έχει φέρει μεγάλη απογοήτευση στους παραγωγούς, που βλέπουν ότι με αυτές τις τιμές δεν καλύπτεται το κόστος παραγωγής.

Την προηγούμενη Πέμπτη οι τιμές παραγωγού στην Κυπαρισσία ήταν 2,05 ευρώ ανά κιλό, ενώ στην Πυλία και την Μεσσήνη 2,08 – 2,10. Στην Λακωνία δεν έχουν γίνει εμπορικές πράξεις μετά τη δημοπρασία της Νεάπολης, που η τιμή έφτασε στα 2,43 ευρώ το κιλό.

 «Την επόμενη εβδομάδα ελπίζω να ξεκινήσουν και πάλι οι πωλήσεις. Δυστυχώς όμως δεν ακούγονται θετικά μηνύματα από το εξωτερικό για τις τιμές στο χύμα ελαιόλαδο», λέει στον ΑγροΤύπο ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΕΑΣ Λακωνίας κ. Νικόλαος Μηλιάκος. Και στην Κρήτη οι τιμές παρουσιάζουν μείωση και κυμαίνονται από 2 μέχρι 2,15 ευρώ το κιλό.

Το αρνητικό κλίμα στην αγορά δυσχεραίνουν και οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), που κάνουν λόγο για φετινή ελληνική παραγωγή που θα ανέρχεται στους 310.000 τόνους. «Αν και αυτά τα νούμερα τα δίνει το ΥπΑΑΤ, θεωρώ ότι είναι υπερβολικά και σίγουρα δεν βοηθάνε την ψυχολογία των παραγωγών», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΕΑΣ Μεσσηνίας κ. Νικόλαος Σαρδέλης και προσθέτει «πιστεύω ότι η ζήτηση θα αυξήσει την τιμή παραγωγού οπότε αν οι παραγωγοί δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα να μην βιαστούνε να πωλήσουν».

«Η τακτική με τις εκτιμήσεις για υψηλή παραγωγή ευνοεί τις μεγάλες βιομηχανίες, που εκμεταλλεύονται το κλίμα υπερπροσφοράς αλλά και την οικονομική ανάγκη που έχουν κάποιοι παραγωγοί, για να αγοράζουν φθηνότερα το ελαιόλαδο», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Δρ. Νικόλαος Μιχελάκης.

«Σε ότι αφορά όμως τις εκτιμήσεις της Ελλάδας δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί συνεχίζουν να δίδονται από το ΥπΑΑΤ εξωπραγματικά υψηλές εκτιμήσεις και μάλιστα σε μια χρονιά όπως η φετινή, όπου η παραγωγή στην Κρήτη και σε όλη την χώρα όλοι βλέπουν ότι είναι σαφώς μειωμένη κάτω από το 40%. Στο μεταξύ στην Κρήτη υπάρχει έντονος προβληματισμός γιατί διαπιστώνεται μια αυξημένη οξύτητα του ελαιολάδου σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Πολλοί αυτό το αποδίδουν στα προβλήματα που υπήρξαν φέτος με την δακοκτονία».

Σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις τιμές του ελαιολάδου, που από την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου υποχωρούν συνεχώς, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας αποφάσισε να αγοράσει από παραγωγούς και πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς το ελαιόλαδο που πηγαίνει για τυποποίηση στην τιμή των 2,30 ευρώ το κιλό και με εξόφληση ύστερα από τρεις μήνες. Μέχρι τώρα η ΕΑΣ Μεσσηνίας συγκέντρωνε ελαιόλαδο προς 2,15 ευρώ το κιλό. Συνολικά η ΕΑΣ τυποποιεί πάνω από 700 τόνους κάθε χρόνο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο ο κ. Νικόλαος Σαρδέλης, «το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας στην πρόσφατη συνεδρίαση που έκανε, αποφάσισε το ελαιόλαδο που αγοράζει η Ένωση για να το τυποποιήσει, δεν θα το αγοράζει σύμφωνα με την τιμή της αγοράς αλλά θα δίνει επιπλέον 20 λεπτά το κιλό και θα εξοφλείται σε τρίμηνες επιταγές». Μέχρι τώρα η απόφαση αυτή έφερε θετική ανταπόκριση από τους παραγωγούς. «Βοηθάμε όσο μπορούμε αν και δεν έχουμε καμιά χρηματοδότηση από τις τράπεζες», προσθέτει.

Στο μεταξύ επέστρεψε στην αγορά του ελαιολάδου η ΕΑΣ Λέσβου, με τις νέες τιμές παραγωγού που ανακοίνωσε. Βασικό χαρακτηριστικό της νέας τιμολογιακής πολιτικής τής ΕΑΣ Λέσβου είναι ότι οι παραγωγοί θα πληρώνονται είτε εντός μηνός με μειωμένες τιμές, είτε μετά από τεσσερισήμισι μήνες με αυξημένες τιμές.

Οι νέες τιμές που ανακοίνωσε η ΕΑΣ Λέσβου έχουν ως εξής:

Τιμές με πληρωμή εντός μηνός

Τρία δέκατα: 2,03 ευρώ
Τέσσερα δέκατα: 1,99 ευρώ
Πέντε δέκατα: 1,95 ευρώ
Έξι δέκατα: 1,92 ευρώ

Τιμές με πληρωμή εντός 4,5 μηνών

Τρία δέκατα: 2,10
Τέσσερα δέκατα: 2,06 ευρώ
Πέντε δέκατα: 2,02 ευρώ
Έξι δέκατα: 1,99 ευρώ

(agrotypos.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook