Η πιο κρίσιμη ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής από την κυκλοφορία του ευρώ το 1999 πραγματοποιείται την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να λάβουν συγκεκριμένες, υλοποιήσιμες και αποτελεσματικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που απειλεί το μέλλον της Ευρωζώνης.

Πριν το δείπνο εργασίας το βράδυ της Πέμπτης, θα γίνει η «προπαρασκευαστική» συνάντηση του άτυπου διευθυντηρίου των Βρυξελλών, ουσιαστικά μία «μίνι-Σύνοδος» πριν τη συνάντηση των ηγετών των «27», όπου θα συμμετέχουν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Συνόδου, το βράδυ της Πέμπτης θα γίνει το άτυπο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών (20:30 – 23:30 ώρα Ελλάδος), ενώ είναι πιθανό να ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής (12:00 – 14:30) θα γίνει η κύρια συνεδρίαση του Συμβουλίου και θα ακολουθήσει το δείπνο εργασίας (14:30 – 16:00). Αμέσως μετά θα γίνει η συνέντευξη των κ.κ. Ρομπάι-Μπαρόζο και στη συνέχεια είναι πιθανό να γίνουν συνεντεύξεις Τύπου από τις εθνικές αντιπροσωπείες.

Το πρόγραμμα ενδέχεται να αλλάξει εάν συγκληθεί Σύνοδος των αρχηγών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Στην πρόσκλησή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Χέρμαν βαν Ρομπάι αναφέρει ότι στο άτυπο δείπνο της Πέμπτης θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στις αγορές, καθώς και η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση.

Είναι επιτακτική ανάγκη, τονίζει, εκτός από τα «σημαντικά μέτρα που έχουν ληφθεί» μέχρι σήμερα, «να συμφωνήσουμε σε μία ευρύτερη προσέγγιση», που θα ενισχύει τα βραχυπρόθεσμα εργαλεία διαχείρισης της κρίσης, όπως επίσης και στην «αποφασιστικότητα να αποδεχθούμε μεσοπρόθεσμα περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της οικονομικής μας ένωσης».

Η συζήτηση αυτή, στην οποία έχει προσκληθεί ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, θα είναι στη βάση έκθεσης που έχει ετοιμάσει ο κ. Ρομπάι μαζί με τον κ. Μπαρόζο και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σφιχτοί κανόνες και αναθεώρηση των Συνθηκών

Οι πιέσεις για την επιτυχία της διήμερης Συνόδου Κορυφής αυξήθηκαν μετά την νέα απειλή του οίκου αξιολόγησης S&P για υποβάθμιση μιας σειράς ευρωπαϊκών τραπεζών.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή που επικαλείται η Deutsche Welle, υπάρχουν σημαντικότατες διαφωνίες μεταξύ του γερμανογαλλικού άξονα και της Κομισιόν τόσο ως προς το πώς θα κατοχυρωθεί νομικά η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία στην Eυρωζώνη, όσο και ως προς τα μέσα που θα πρέπει να διατεθούν για να σβήσει η πυρκαγιά που έχει ανοίξει στην Ευρώπη η κρίση χρέους.

Η κατάσταση περιγράφεται ως εξαιρετικά κρίσιμη με την κ. Μέρκελ να επιμένει ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. αν δεν υπάρξει συμφωνία για μια ουσιαστική αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών που να δεσμεύουν, αν όχι τους «27», τουλάχιστον τα 17 μέλη της Ευρωζώνης σε διακρατικό επίπεδο.

Από την άλλη πλευρά, οι κ.κ. Ρομπάι, Μπαρόζο και Γιούνκερ, υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζεται να γίνει αναθεώρηση των Συνθηκών γιατί η διαδικασία είναι χρονοβόρα και με αβέβαιο αποτέλεσμα και αντιπροτείνει μια νομικά κατοχυρωμένη αυτοδέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων για δημοσιονομική πειθαρχία με μια απλή προσθήκη στο Πρωτόκολλο 12 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Πηγή των Βρυξελλών είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι η ουσιαστική αναθεώρηση των Συνθηκών θα ήταν σαν ένα «ταξίδι με βάρκα την ελπίδα». Μια άλλη πηγή ανέφερε ότι οι Γερμανοί διακατέχονται από «φετιχισμό» των Συνθηκών και ότι μια συμφωνία θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τα 27 μέλη της ΕΕ για να μη δοθεί το μήνυμα μιας διαιρεμένης Ευρώπης.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook