Αυτή τη στιγμή κάθε εσωκομματική συζήτηση είναι άκαιρη και άτοπη, δεδομένου ότι η χώρα έχει να αντιμετωπίσει την κρίσιμη Σύνοδο της ΕΕ, δήλωσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, αναφερόμενος στη συζήτηση που έχει ανοίξει στο ΠΑΣΟΚ για την επόμενη μέρα.

Μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι «πρέπει να αφοσιωθούμε σε αυτή τη συνάντηση και στη συνέχεια στο PSI, το οποίο δεν είναι δεδομένο».

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι μετά το κλείσιμο του PSI, θα ανοίξει τα χαρτιά του -με σαφήνεια- για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, άφησε αιχμές για όσους θέτουν ηλικιακά κριτήρια και όρια, λέγοντας ξεκάθαρα ότι κανένας δεν πρέπει να αποκλείεται.

Δεν δίστασε επίσης να χαρακτηρίσει «αηδιαστικά», σε ορισμένες περιπτώσεις, τα καλλιστεία ονομάτων που γίνεται τις τελευταίες ημέρες.

Είπε ακόμα ότι είναι ευτύχημα για το ΠΑΣΟΚ ότι διαθέτει πολλά ικανά στελέχη για την επόμενη μέρα.

Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι ο αρχηγός πρέπει να έχει τη δυνατότητα να συσπειρώσει το κόμμα, αλλά και να απευθυνθεί σε ευρύτερο «ακροατήριο».

Για το χρόνο διάρκειας της κυβέρνησης Παπαδήμου, επανέλαβε ότι πρέπει να ολοκληρώσει την αποστολή που έχει αναλάβει, εκφράζοντας την ευχή αυτό να έχει συμβεί «μέχρι την Ανοιξη».

Για το κατά πόσο υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» στη δημοσιονομική προσπάθεια προσαρμογής που κάνει η χώρα, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι «πρέπει όλοι να κάνουμε προσπάθεια να αυξηθούν τα έσοδα του Κράτους».

Σχετικά με την πολιτική λιτότητας, υπενθύμισε ότι ο ίδιος ήταν αντίθετος στην περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, αλλά υπογράμμισε ότι -ιδιαίτερα οι αρχηγοί κομμάτων- πρέπει να υποδείξουν εναλλακτικές προτάσεις και όχι γενικόλογες δηλώσεις περί ανάπτυξης.

Σχετικά με το δημοψήφισμα που πρότεινε ο Γιώργος Παπανδρέου, είπε ότι δεν γνώριζε τίποτα, αλλά και αν γνώριζε θα τον συμβούλευε να μην προχωρήσει.

Υπενθύμισε ότι στους κόλπους της ΕΕ ακόμα και η λέξη δημοψήφισμα είναι σχεδόν βλασφημία, ενώ υπογράμμισε ότι το θέμα θα ήταν εξαιρετικά περίπλοκο για τον μέσο ψηφοφόρο, αφού δεν γνωρίζει ακριβώς θέματα όπως η μόχλευση, η συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI.

Αναφερόμενος στο θέμα της Γερμανίας και της εικόνας που έχει πλέον δημιουργηθεί στην Ελλάδα, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι είναι εξαιρετικά εύκολο να γίνεται προπαγάνδα κατά της χώρας, ακόμα και σε επίπεδο χυδαιότητας, ωστόσο, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι είναι ο βασικός παίκτης της ΕΕ.

«Η Γερμανία είναι ισχυρότατη χώρα και καταστράφηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ανόρθωσαν τη χώρα τους μετά από μεγάλη προσπάθεια, ενώ πριν από 20 χρόνια ενσωμάτωσαν και το κομμάτι της Ανατολικής Γερμανίας.

» Σήμερα έχουν πλεονάσματα, τα οποία είναι τα δικά μας ελλείμματα. Όμως κανείς δεν μας υποχρεώνει να αγοράζουμε Mercedes, ακόμα και μέλι από τη Γερμανία.»

Εξήγησε όμως ότι πρέπει να υπάρχουν μηχανισμοί αλληλεγγύης στο εσωτερικό της ΕΕ, προκειμένου οι πλέον αδύναμοι να μπορούν να αντιμετωπίζουν τα δημοσιονομικά τους προβλήματα.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook