Με μεγάλη επιτυχία υλοποιήθηκε το μεσημέρι της 3ης Δεκέμβριου 2011, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ, από τον Δήμο Ηρακλείου με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και την Αντιδημαρχία Παιδείας, Νεολαίας & Εθελοντισμού, η εκπαιδευτική βιωματική δράση για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού σε θέματα που αφορούν την καθημερινή ζωή των ατόμων με προβλήματα όρασης και την ανεμπόδιστη μετακίνηση των ΑμεΑ στις πόλεις.

Τη δράση συντόνισε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Ιλίου και εκ γενετής τυφλός, κ. Βαγγέλης Αυγουλάς με ομάδα εθελοντών του Δήμου μας και συνεργατών του.

Η δράση αφορούσε μία «προσομοίωση τυφλότητας» καλώντας όσους διερχόμενους πολίτες το επιθυμούσαν να κλείσουν τα μάτια τους και να δοκιμάσουν μια διαδρομή συνοδευόμενοι από οδηγό ανάμεσα στον κόσμο, στους κατειλημμένους από παράνομα παρκαρισμένα οχήματα δημόσιους χώρους και στους καλυμμένους από διάφορα άλλα εμπόδια οδηγούς όδευσης τυφλών.

Πολλοί συμπολίτες μας ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και φορώντας τις μάσκες ύπνου και κρατώντας το μπράτσο των βλεπόντων συνοδών τους, «είδαν» το Ηράκλειο με άλλα μάτια νιώθοντας πολλές φορές αποπροσανατολισμό, ανασφάλεια, έκπληξη αλλά κυρίως θαυμασμό για τους συνανθρώπους τους με αναπηρία.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας ενημερώθηκαν για τους τρόπους εκπαίδευσης των τυφλών και τη χρησιμότητα του Λευκού Μπαστουνιού που χρησιμοποιούν οι τυφλοί για να αποφεύγουν τα εμπόδια και να μετακινούνται στο χώρο με άνεση, ανεξαρτησία και ασφάλεια.

Στην προσομοίωση έλαβε μέρος και η Αντιδήμαρχος Ηρακλείου κα.Δέσποινα Συγγελάκη με οδηγό τον τυφλό συνάδελφό της Βαγγέλη Αυγουλά, που τη συνόδευσε ο ίδιος για μια βόλτα στο κέντρο της πόλης.

Μετά το τέλος της διαδρομής, οι Αντιδήμαρχοι Ηρακλείου κ.Νίκος Γιαλιτάκης και κα. Συγγελάκη Δέσποινα μαζί με το συνάδελφό τους Αντιδήμαρχο Ιλίου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για την επιβεβλημένη διασφάλιση από το κράτος των προνοιακών επιδομάτων των ΑμεΑ αλλά και το απαραίτητο ξεκαθάρισμα του χώρου από τις πλαστές αναπηρικές βεβαιώσεις, για την έλλειψη πόρων και προσωπικού στις κοινωνικές υπηρεσίες και το αυξημένο βάρος που πέφτει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την επίλυση των διογκωμένων κοινωνικών προβλημάτων.

Επίσης εκτενώς αναφέρθηκαν και στην ανάγκη συμπαράταξης των δήμων με τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς και τις εθελοντικές οργανώσεις κάθε πόλης με κοινό και μόνο στόχο την εξασφάλιση όσο το δυνατόν καλύτερων συνθηκών διαβίωσης όλων των πολιτών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook