«Γραμμή άμυνας» υψώνει ο Ενιαίος Οργανισμός Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) απέναντι στους διατροφικούς κινδύνους που απειλούν την υγεία των πολιτών. Πρώτο και βασικό «οχυρό» του θα αποτελέσει ο Διατροφικός «Τειρεσίας».

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, κ. Γιάννης Μίχας, ο Διατροφικός Τειρεσίας είναι ένα κεντρικό σύστημα ελέγχου των παραβάσεων που διαπιστώνει οι ελεγκτικές υπηρεσίες του ΕΦΕΤ. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια «μαύρη λίστα» όσων επιχειρήσεων παρανομούν ώστε οι καταναλωτές και να τις γνωρίζουν κα να τις αποφεύγουν» εξήγησε ο κ. Μίχας. Επιπλέον, όσες επιχειρήσεις υποτροπιάζουν στις… παραβάσεις θα αποκλείονται από τους κρατικούς διαγωνισμούς προμηθειών.

Ο απολογισμός του ΕΦΕΤ, σύμφωνα με τον κ. Μίχα, είναι ιδιαίτερα θετικός. Από το σύνολο των ελέγχων που διενεργήθηκαν φέτος έχουν προκύψει 1.232 παραβάσεις που αφορούσαν 529 επιχειρήσεις.

Ρεκόρ… παραβάσεων

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος αριθμός των παραβάσεων είναι ο μεγαλύτερος της τελευταίας τριετίας, ενώ παράλληλα παρατηρείται και αύξηση στο ποσοστό της παραβατικότητας των επιχειρήσεων. Τα έτη 2010 και 2009 η παραβατική συμπεριφορά των επιχειρήσεων κυμάνθηκε στο 10,24 %, αλλά το 2011 αυξήθηκε σε 16 %.

Από την πλευρά του, ο κ. Μίχας διαβεβαίωσε ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός βρίσκεται σε επαγρύπνηση και καθησύχασε τους πολίτες «να μη φοβούνται ότι η οικονομική κρίση θα επηρεάσει την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουν». Μήνυμα όμως, έστειλε και στους επιχειρηματίες, υπογραμμίζοντας ότι «εάν ορισμένοι πιστεύουν ότι τώρα μέσα στην κρίση και στην ανέχεια που μαστίζει μέρος του πληθυσμού θα βρουν την ευκαιρία για να λειτουργούν σε βάρος των πολιτών – καταναλωτών κάνουν λάθος».

Διατροφικά σκάνδαλα

Από τους ελέγχους του ΕΦΕΤ προέκυψε ότι :

*Εντοπίστηκαν 54, 9 τόνοι ακατάλληλα προς κατανάλωση τρόφιμα
*Επιβλήθηκαν 487 πρόστιμα συνολικού ύψους 3, 8 εκατ ευρώ. Τα μεγαλύτερα σε ύψος πρόστιμα έχουν επιβληθεί σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, βιομηχανίες και βιοτεχνίες επεξεργασίας τροφίμων.
*Ανεστάλη η λειτουργία δύο επιχειρήσεων σε Ήπειρο και Αττική που συνιστούσαν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Η ίδια κύρωση θα επιβληθεί εντός των επομένων ημερών σε ακόμη μια επιχείρηση στη Νότια Αθήνα.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook