Ο αριθμός των δημοσιογράφων που βρίσκονται στη φυλακή ανά τον κόσμο ανήλθε φέτος σε 179, δηλαδή στον υψηλότερο αριθμό των τελευταίων 15 ετών, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Cοmmitte to Protect Journalists), η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και στην οποία επισημαίνεται ότι οι περισσότεροι δημοσιογράφοι κρατούνται στο Ιράν, την Ερυθραία και την Κίνα.

Η μη κυβερνητική οργάνωση, η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, διευκρινίζει ότι πρόκειται για συντάκτες, αρχισυντάκτες και φωτορεπόρτερ, εκ των οποίων οι μισοί είναι εργαζόμενοι στο Διαδίκτυο και 45% ανεξάρτητοι. Επίσης επισημαίνει ότι φέτος βρίσκονταν στη φυλακή επιπλέον 34 δημοσιογράφοι απ\’ ό,τι την 1η Δεκεμβρίου του 2010.

Το Ιράν έρχεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πρώτο στον κατάλογο με τους περισσότερους κρατούμενους δημοσιογράφους (42) και ακολουθούν η Ερυθραία με 28, η Κίνα με 27, η Μιανμάρ με 12 και το Βιετνάμ με 9.

Η CPJ επισημαίνει ότι το Ιράν «εναλλάσσει τις απελευθερώσεις με νέες συλλήψεις, υποβάλλει τους κρατούμενους σε απάνθρωπη μεταχείριση και βάζει στο στόχαστρο τους δικηγόρους τους» και σημειώνει ότι 65 δημοσιογράφοι έχουν φύγει από το Ιράν από το 2009.

«Οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι συχνά δεν χαίρουν της απαραίτητης θεσμικής υποστήριξης για να αντισταθούν στις κρατικές πιέσεις ή να μπορούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους ενώπιον της δικαιοσύνης, καταβάλλουν το πιο βαρύ τίμημα αυτής της άνευ προηγουμένου αύξησης του αριθμού των φυλακίσεων», υπογραμμίζει επίσης στην έκθεση αυτή ο γενικός διευθυντής της CPJ Τζόελ Σάιμον.

Η Επιτροπή προσθέτει εξάλλου ότι οι περισσότεροι δημοσιογράφοι που κρατούνται παγκοσμίως βρίσκονται στη φυλακή επειδή επέκριναν το κράτος ή αψήφησαν τη λογοκρισία. Η μεγάλη πλειοψηφία είναι ντόπιοι δημοσιογράφοι που κρατούνται από την ίδια τους την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook