Οι αγορές περιμεναν να ακούσουν από τον κεντρικό τραπεζίτη της Ευρώπης κ. Μάριο Ντράγκι μία διάθεση για μεγαλύτερη χαλάρωση των πολιτικών της ΕΚΤ, ενώ η μείωση επιτοκίου στο 1% ήταν σαφώς προεξοφλημένη.

Την ίδια ώρα, κάθε άλλο παρά υπάρχει σιγουριά για την έκβαση της Συνόδου Κορυφής, με τον γαλλογερμανικό άξονα να επιμένει στις απόψεις του αλλά και με την Ευρώπη να μην πείθεται ότι το μοντέλο που προτείνεται περί αλλαγής των συνθηκών επί το αυστηρότερον θα φέρει λύση.

Παράλληλα, γνωστοποιούνται τα αποτελέσματα των νέων stress tests για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, τα οποία δείχνουν ανάγκη ενίσχυσης της τάξης των 114 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τα 30 δισ. εξ αυτών να αφορούν τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Όλα αυτά σαφώς συνθέτουν ένα αρνητικό σκηνικό το οποίο στέλνει χαμηλότερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 1,5% στην Φρανκφούρτη, το 2% στο Παρίσι και το 3% στο Μιλάνο, ενώ η Αθήνα \”πρόλαβε\” και έκλεισε στο -1,3%, στις 677 μονάδες.

Ανάλογα, κάτω από τις 12.100 μονάδες υποχωρεί ο Dow Jones στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καταγράφοντας απώλεις 0,8% περίπου, ενώ πιέσεις δέχονται τόσο τα ιταλικά όσο και τα ισπανικά ομόλογα, με άνοδο του spread κατά 62 και κατά 37 μονάδες αντιστοίχως, με το κόστος δανεισμού να ξεπερνά το 6,5% για την Ιταλία και σχεδόν κατά 6% για την Ισπανία.

Την ίδια ώρα, υποχωρεί προς τα 1,33 δολάρια το ευρώ.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook