Στίχους του μεγάλου χρονογράφου, Samuel Beckett, χρησιμοποιεί η αμερικάνικη εφημερίδα Wall Street Journal για να περιγράψει τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η Ευρωζώνη.

Κάνοντας λόγο για την «τύπου Μπέκετ τραγωδία της Ευρώπης», η WSJ παραφράζει τον τελευταίο στίχο από το μυθιστόρημα του Beckett, The Unnamable, υποστηρίζοντας ότι «το ευρώ δεν μπορεί να συνεχίσει. Πρέπει να συνεχίσει».

Όπως έδειξε η κρίση, η βαθιά δομή της Ευρωζώνης είναι ασταθής. «Έχει σπείρει ανισορροπίες ανάμεσα στα κράτη – μέλη, που τώρα προκαλούν μία τεράστια οικονομική κρίση», υπογραμμίζει η αμερικάνικη εφημερίδα.

«Η Ε.Ε. προσπαθεί τώρα να σφυρηλατήσει μία συμφωνία όπου η δημοσιονομική ένωση θα δέσμευε τα κράτη – μέλη περισσότερο, δημιουργώντας τις συνθήκες όπου οι απαραίτητες μεταφορές εξουσιών θα μπορούσαν τελικώς να συμφωνηθούν. Μία και καλή, αυτό θα ήταν οι χώρες να συμφωνήσουν σε αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες», αναφέρει η WSJ.

«Ωστόσο, και αυτό επίσης είναι ένα πρόβλημα. Στη θεωρία, η Ευρωζώνη ήδη έχει αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες, που παραβιάστηκαν, όχι λιγότερο από τη Γαλλία και τη Γερμανία, τα 2 κράτη που τώρα διευθύνουν τις επιχειρήσεις διάσωσης», συμπληρώνει.

«Το ευρώ είναι καταδικασμένο να διαλυθεί. Αλλά όπως ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citi, Βίλεμ Μπούιτερ, και άλλοι έχουν σημειώσει, μία κατάρρευση της Ευρωζώνης θα πυροδοτούσε μία μεγάλη παγκόσμια ύφεση που θα διαρκούσε για χρόνια», τονίζει η WSJ.

Η Ευρωζώνη είναι καταδικασμένη να πετύχει, ότι και αν χρειάζεται να γίνει, όσες φορές και αν χρειαστεί να προσπαθήσει. Όπως ο Beckett έγγραψε στο Worstward Ho «Όσες φορές προσπάθησες. Όσες φορές απέτυχες. Δεν έχει σημασία. Προσπάθησε ξανά. Απέτυχε ξανά. Απέτυχε καλύτερα από την προηγούμενη φορά».

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook