Στο ειδικό σχέδιο δράσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου για την πάταξη της ζωοκλοπής παραπέμπει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, απαντώντας γραπτώς σε σχετική ερώτηση της βουλευτού Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Μαρίας Σκραφνάκη. Ιδιαίτερο πάντως ενδιαφέρον παρουσιάζει και η καταγραφή του \”προφίλ\” των ζωοκλεφτών απο το υπουργείο.

Αναλυτικότερα, πριν από λίγες ημέρες η βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Σκραφνάκη, κατέθεσε ερώτηση για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσή, κάνοντας λόγο για \”όργιο ζωοκλοπής στην ύπαιθρο του Ηρακλείου\”, με επακόλουθο \”χιλιάδες κτηνοτρόφοι να έχουν χάσουν τον ύπνο τους\”.

Όπως προκύπτει από την έγγραφη απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ζωοκλοπής στο νομό Ηρακλείου η οικεία Αστυνομική Διεύθυνση εφαρμόζει πλέον ειδικό σχέδιο δράσης, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται και η συγκρότηση ειδικού κλιμακίου αστυνομικών.

Τα ειδικά κλιμάκια της ΕΛΑΣ δεν θα διενεργούν ελέγχους μόνο σε ποιμνιοστάσια και σε κρεοπωλεία, αλλά και σε κέντρα διασκέδασης για τον εντοπισμό και την αποτροπή διάθεσης κλαπέντων ζώων.

Επίσης υπό το συντονισμό της Αστυνομικής Διεύθυνσης, συγκροτούνται και ομάδες που θα διενεργούν ελέγχους, τακτικούς και έκτακτους σε πρόσωπα, οχήματα και χώρους, ενώ θα διενεργούνται και περιπολίες σε καίρια σημεία και σε περίπτωση διάπραξης ζωοκλοπής θα εφαρμόζεται ειδικό σχέδιο κινητοποίησης και συντονισμού όλων των όμορων αστυνομικών υπηρεσιών.

\”Οι δράστες είναι συνήθως άτομα που προέρχονται από κτηνοτροφικές οικογένειες, στην πλειοψηφία τους νεαρής ηλικίας, ενώ η δράση τους δεν περιορίζεται μόνο στη ζωοκλοπή, αλλά αρκετά συχνά διαπράττουν κάθε είδους αγροτική κλοπή ή κλοπή άλλων αντικειμένων τα οποία μπορούν να διαθέσουν ή να χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι\”, αναφέρει στο έγγραφό του ο υπουργός και επισημαίνει ότι η ζωοκλοπή διευκολύνεται από τη χρήση ιδιωτικών αυτοκινήτων, τη μορφολογία του εδάφους, από τη χρήση αγροτικών δρόμων που προσφέρουν εναλλακτικές διαδρομές και κυρίως από την πολύ καλή γνώση της περιοχής από τους δράστες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook