Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) εκτιμά ότι οι τράπεζες στην Ευρώπη θα χρειαστούν 114,7 δισεκατομμύρια ευρώ για την επανακεφαλαιοποίησή τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των νέων stress test. Η προηγούμενη εκτίμησή της έκανε λόγο για 106,45 δισ. ευρώ.

Οι ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της EBA, υπολογίζονται στα 30 δισ. ευρώ, δηλαδή τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επαρκούν.

Όπως σημειώνει η EBA τα κεφάλαια που υφίστανται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με βάση το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με ΕΕ και ΔΝΤ, ύψους 30 δισ. ευρώ υπερβαίνουν τις κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν από τα stress tests και ως εκ τούτου, δεν δημοσιεύονται τα αναλυτικά στοιχεία για τις ελληνικές τράπεζες.

Η ΕΒΑ δίνει διορία στις τράπεζες της ΕΕ έως τις 20 Ιανουαρίου για να παρουσιάσουν σχέδια ανακεφαλαιοποίησης και έως τα τέλη Ιουνίου για να καλύψουν την τρύπα.

Οι ανάγκες για τις δύο κυπριακές τράπεζες (Τράπεζα Κύπρου και Marfin) που συμμετείχαν στην άσκηση υπολογίζονται σε 3,53 δισ. ευρώ.

Η EBA υπολογίζει τις ανάγκες των γερμανικών τραπεζών στα 13,1 δισ. ευρώ, των ισπανικών στα 26,2 δισ. ευρώ, των ιταλικών στα 15,4 δισ. ευρώ, των πορτογαλικών στα 7 δισ. ευρώ, των γαλλικών στα 7,3 δισ. ευρώ, των βελγικών στα 6,3 δισ. ευρώ και των αυστριακών στα 3,9 δισ. ευρώ.

Σταθερές παραμένουν εκτός από των ελληνικών τραπεζών και οι ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης των ισπανικών και πορτογαλικών τραπεζών, ενώ έχουν αυξηθεί αυτές των γαλλικών, γερμανικών, βελγικών, ιταλικών και αυστριακών.

Μάλιστα οι γερμανικές τράπεζες παρουσιάζουν σημαντική επιδείνωση, δεδομένου ότι με βάση το νέο stress test χρειάζονται 13,1 δισ. ευρώ, όταν τον Οκτώβριο οι κεφαλαιακές ανάγκες τους βρίσκονταν στα 5,18 δισ. ευρώ.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook