Η Γαλλία διεμήνυσε χθες ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ δεν θα γλιτώσει «από την δικαιοσύνη», απορρίπτοντας την διάψευσή του ότι διέταξε το στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας να σκοτώνουν αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι πάνω από 4.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην σύγκρουση στη Συρία, που διαρκεί 9 μήνες.

Ομως ο Άσαντ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι μόνον ένας «τρελός» ηγέτης θα δολοφονούσε τους ίδιους του τους πολίτες και ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν υποστηρικτές της κυβέρνησής του.

«Όπως όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι για την καταστολή θα πρέπει να πληρώσει για τα εγκλήματα που διέπραξε στη Συρία επί μήνες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό. «Δεν θα γλιτώσει από την δικαιοσύνη».

Η Γαλλία είναι μια από τις χώρες, που πιέζουν πιο σθεναρά να υπάρξει μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που να απειλεί την Δαμασκό με την επιβολή πολύ αυστηρών κυρώσεων, εάν δεν σταματήσει την καταστολή. Το Παρίσι πιέζει να δημιουργηθούν «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» για την διανομή βοήθειας στον πληθυσμό.

Ο Βαλερό χαρακτήρισε «προκλητικά» τα σχόλια του Άσαντ, είπε ότι στερούνται οποιασδήποτε «αξιοπιστίας» και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επίσης απέρριψε τις δηλώσεις Άσαντ.

Οι διπλωματικές προσπάθειες επίλυσης της κρίσης στη Συρία έχουν αποτελματωθεί, καθώς ο Άσαντ απορρίπτει το σχέδιο που είχε προτείνει ο Αραβικός Σύνδεσμος.

«Η Δαμασκός συνεχίζει να αρνείται επίμονα να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Αραβικού Συνδέσμου και της διεθνούς κοινότητας, αλλά ο λαός της Συρίας και η διεθνής κοινότητα τον έχουν κρίνει», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook