Την ενίσχυση της «δύναμης πυρός» των ευρωπαϊκών μηχανισμών διάσωσης με την εκχώρηση τραπεζικών ιδιοτήτων στον επερχόμενο μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM που θα τεθεί σε λειτουργία το αργότερο έως τον Ιούλιο του 2012 και την ισχυρή τους βούληση να διατηρήσουν τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής που δημοσιοποιεί το Reuters.

Καίτοι ως την ύστατη ώρα η Γερμανία δεν δείχνει διατεθειμένη να συναινέσει στην παράλληλη λειτουργία των δύο «ταμείων διάσωσης» (EFSF – ESM), εντούτοις στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου περιλαμβάνεται όχι μόνο αυτή η παράμετρος – και μάλιστα με την έκφραση «τουλάχιστον έως το 2013», αλλά και η «διευκρίνιση» πως ο νέος, μόνιμος μηχανισμός θα διαθέτει 500 δισ. ευρώ περισσότερα κεφάλαια από τα σημερινά διαθέσιμα του EFSF, θα του εκχωρηθούν τραπεζικές αρμοδιότητες ώστε πρακτικά να μπορεί να λειτουργεί ως ένα είδος «ευρωπαϊκού ΔΝΤ» και ειδικότερα όσον αφορά στις αποφάσεις δραστηριοποίησής του, αυτές θα μπορούν να εγκρίνονται με πλειοψηφία 85% και όχι ομόφωνα, «εάν η ΕΚΤ και η Κομισιόν κρίνουν πως πρόκειται για επείγουσα περίπτωση».

Παράλληλα, οι ηγέτες της ΕΕ τονίζουν τη συμφωνία τους ως προς την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου δημοσιονομικού συμφώνου που θα προβλέπει σχεδόν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, δηλαδή ανώτατο όριο ελλείμματος που δεν θα ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ, εκτός από τις περιπτώσεις χωρών με χρέος «σημαντικά χαμηλότερο» του 60% του ΑΕΠ. Επίσης προβλέπεται πως θα υπάρχουν και αυτόματες κυρώσεις για τα κράτη – παραβάτες.

Στο περί ου ο λόγος προσχέδιο προβλέπεται ότι η Ε.Ε. θα εμμείνει στην πρακτική του ΔΝΤ για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση κρατών, ενώ τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης είναι έτοιμα να παραχωρήσουν διμερή δάνεια στο Ταμείο.

Κυβερνητικές πηγές, από νωρίς χθες το βράδυ, ανέφεραν ότι στόχος των συνομιλιών είναι να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο των « 27 », με αλλαγή των Συνθηκών, προκειμένου να εφαρμοστούν αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ωστόσο, οι ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταλήξουν σε "συμφωνία 17 χωρών" της ευρωζώνης, αλλά παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσχωρήσουν σε μια τέτοια συμφωνία και όσες ακόμη χώρες το επιθυμούν.

Ο Προέδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί  δήλωσε τα ξημερώματα ότι υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο 23 χωρών για την ενίσχυση του ευρώ κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι. Οι δύο χώρες που μένουν εκτός της συμφωνίας είναι η Αγγλία και η Ουγγαρία ενώ η Σουηδία και η Τσεχία θα περάσουν τη συμφωνία από έγκριση των κοινοβουλίων.

Κύριος ανασταλτικός παράγοντας για την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο των 27 ήταν, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο, η στάση της Βρετανίας.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, παρέμεινε στην αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αλλαγής των Συνθηκών, θεωρώντας ότι θα θίγουν τα συμφέροντα του Σίτι του Λονδίνου.

Απάντηση δίνεται και στα σενάρια περί πιθανού νέου «κουρέματος» στα χρέη Πορτογαλίας και Ιρλανδίας με την επωδό πως «η περίπτωση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θεωρείται "μοναδική και έκτακτη"»...

 

protothema.gr